SUSTAVI ZA EKOLOŠKO OČUVANJE
U početku je to bio samo benzin, dok je utjecaj ispušnih plinova iz automobila bio je prilično zanemarena stvar. Međutim, ubrzo je shvaćeno da ispušni plinovi automobila štetno utječu na okoliš, dovoljno da se poduzmu mjere. Kasnije je kao gorivo počelo biti korišteno i dizelsko, a uvedene su i određene mjere koje automobili moraju zadovoljavati kako bi se mogli proizvoditi i koristiti te kako bi se smanjio štetni utjecaj ispušnih plinova. Te mjere određuju se i konstantno poboljšavaju prema europskim ekološkim normama motornih vozila. Zbog toga su na automobilima uvedeni sustavi za očuvanje okoliša, koji na razne načine smanjuju štetnost ispušnih plinova.
ZAMJENA ŽARULJA U AUTOMOBILU
Kako biste mogli vidjeti cestu i kuda voziti te kako bi drugi ljudi u prometu vidjeli vas, na automobilima postoje svjetla. S obzirom da dolazi zima, ponovno je obavezno imati upaljena dnevna, odnosno kratka svijetla, no često se dešava da ono što trebamo baš tada zakaže. Tako je česta pojava u prometu vidjeti automobil s jednim ili čak oba dva neispravna svijetla. Kako biste to izbjegli dati ćemo vam par savjeta o žaruljama za automobile, da biste ih bolje razlikovali i znali što vašem automobilu treba.
DOBRODOŠLI U AUTO STANIĆ
Znamo koliko je važno da automobil bude ispravan i spreman za cestu u svakom trenutku. Upravo zbog toga, mi nismo samo auto servis – naše poslovanje prostire se na više grana, od servisa, preko prodaje novih i rabljenih dijelova do vučne službe, pa nam ambicija i želja za širenjem nije nepoznata. Kako bismo vas bolje upoznali s našim radom, ukratko ćemo Vam objasniti grane naše tvrtke te na koji način radimo.
ULJE U AUTOMOBILU – VRSTE ULJA I KAKO IH ZAMIJENITI?
Svaki stroj sadrži puno pokretnih dijelova, a kako se kod njih ne bi stvaralo štetno trenje, nužno je sredstvo za podmazivanje. U vašem automobilu tome služi motorno ulje, koje osigurava glatko kretanje dijelova motora i sprječava njihovu koroziju. S obzirom na široku raspodjelu različitih vrsta motora, postoji i puno vrsta motornih ulja.
DIJELOVI MOTORA
Motor pogoni vozilo tako da gorivo sagorijeva uz pomoć kisika. Sagorijevanje (odnosno eksplozija goriva) motor pretvara u mehanički rad koji se, putem prijenosnog mehanizma, prenosi na kotače te s time i na kolnik. Kako biste o motoru Vašeg automobila mogli znati više od ove rečenice, važno je poznavati dijelove motora i kako oni zajedno rade. U današnjim automobilima najčešće se koriste četverotaktni linijski motori s četiri cilindara.
OVJES AUTOMOBILA - ŠTO JE I KAKO RADI ?
Ako se Vaš automobil čini nestabilnim ili osjećate udarce i prekomjerne vibracije u upravljaču, vrijeme je za provjeru ovjesa. Ovjes je jedan od sustava na automobilu koji nipošto ne smijete zanemariti. Iako su automobili pogonjeni motorom, ovjes je zadužen za sigurnu i stabilnu vožnju.
SPONE STABILIZATORA - KAKO IH ZAMJENITI?
Spone stabilizatora povezuju amortizer s torzionom šipkom te zajedno s njom sprječavaju pretjerano naginjanje automobila u oštrim zavojima prebacujući silu s jedne strane vozila na drugu. Ako čujete tuckanje i udaranje prilikom vožnje na neravnim kolnicima, velika je mogućnost da su zglobovi spona stabilizatora istrošeni. Spone stabilizatora jedan su od najlakših dijelova za zamijeniti, stoga to možete učiniti sami.
Kako zamjeniti kočione pločice ?
Poznato je kako danas gotovo svi automobili na prednjim kotačima imaju kočione diskove i pločice. Većina vozila i na zadnjim kotačima ima diskove. Kočione pločice su elementi koji se troše i potrebno ih je u određenom trenutku zamijeniti. Zamjena pločica ovisi o njihovoj kvaliteti, stilu vožnje, itd. Procjene su kako bi se kočione pločice trebale mijenjati svakih 25 do 50 tisuća kilometara.
Dijelovi karoserije - pitanja i rješenja
U ovom članju objasnit ćemo razlike između originalnih, zamjenskih i rabljenih dijelova karoserije, njihove prednosti i nedostatke. Kada pričamo o dijelovima karoserije onda postoje komponente koje pridonose više pažnje od ostalih i mi ćemo ukazati koje su to. Dodati ćemo neke praktične savjete kod odabira i ugradnje određenih komponenti vozila.