Simptomi Kvara Senzora Temperature Motora - Cijena Popravka

U automobilima koji imaju motor s unutarnjim izgaranjem, sustav hlađenja održava optimalnu temperaturu motora i sprječava njegovo pregrijavanje. Senzor temperature rashladne tekućine motora ili ECT mjeri temperaturu tekućeg rashladnog sredstva i glavni je senzor koji mjeri temperaturu motora. No, što je on zapravo, kako radi, koji su simptomi i uzroci kvara te kako ga zamjeniti pogledajte u nastavku teksta.

Što je senzor temperature motora?

Senzor temperature motora ili senzor temperature rashladne tekućine (također poznat kao ECT senzor) koristi se za mjerenje temperature mješavine rashladne tekućine/antifriza u rashladnom sustavu, dajući pokazatelj koliko topline motor ispušta. Senzor šalje informacije kompjuteru motora odnosno ECU-u vozila te kontinuirano prati temperaturu rashladne tekućine kako bi bio siguran da motor radi na optimalnoj temperaturi.

Senzor temperature motora je tip senzora koji mijenja svoj otpor s temperaturom. Mnoge važne funkcije motora kao što su odabir omjera zrak-gorivo, vrijeme ubrizgavanja goriva, vrijeme paljenja itd. ovise o temperaturi motora. To je zato što hladan motor zahtijeva bogatu mješavinu zraka i goriva dok motor koji radi na optimalnoj radnoj temperaturi zahtijeva siromašnu smjesu.

 

Kako radi senzor temperature motora?

Senzor temperature motora obavještava upravljačku jedinicu motora (ECU) o trenutnim i tekućim varijacijama temperature motora. ECU zauzvrat prilagođava i regulira količinu goriva i vrijeme paljenja. Podaci iz senzora temperature motora daju očitanja za mjerač temperature motora na instrument ploči. Na temelju tih podataka ECU također kontrolira dodatne funkcije kao što je uključivanje/isključivanje ventilatora za hlađenje motora.

Također ECU s obzirom na temperaturu može signalizirati potrebu za bogatijom smjesom goriva ili otvoriti recirkulaciju ispušnih plinova. Na većini vozila senzor temperature rashladne tekućine nalazi se negdje u blizini termostata motora, što mu omogućuje optimalno funkcioniranje. Vrh senzora često se nalazi odmah pored rashladne tekućine motora.

 

Simptomi kvara senzora temperature motora

Kao i svaka komponenta ispod haube, senzori temperature rashladne tekućine mogu se s vremenom pokvariti. Neispravan senzor može dovesti do niza problema u motoru, uključujući pregrijavanje i loš rad motora. Zato je važno znati kako uočiti simptome neispravnog senzora temperature prije nego što se dogodi veći kvar koji može biti skup za popravak. Najčešći simptomi su:

Nepravilno očitavanje mjerača na instrument ploči

Ispravan mjerač trebao bi biti na 88-90°C kada je motor zagrijan

Pregrijavanje motora

Neispravan senzor temperature rashladne tekućine motora može može dati pogrešno očitovanje temperature i motor se može pregrijati bez pokazivanja upozorenja na instrument ploči. Kada primjetite dim ispod haube odmah ugasite automobil.

Upozorenje „Check Engine“ lampica na instrument ploči

Važno je spojiti automobil na dijagnostiku i provjeriti grešku

Grub zvuk motora u praznom hodu

Ograničene performanse

Uzrokovane pogrešnim izračunavanjem mješavine goriva

Veća potrošnja goriva

Ako primjetite veću potrošnju vjerojatno senzor ne radi dobro i šalje krive informacije centralnoj jedinici koja daje krivu smjesu goriva i zato je povećana potrošnja.

Crni dim iz auspuha

Uz omjer goriva koji kontrolira senzor temperature rashladne tekućine odnosno on šalje informacije ECU-u, ako se koristi previše goriva, gorivo možda neće moći izgorjeti u komori za izgaranje. Kada se to dogodi, vjerojatno ćete primijetiti crni dim koji izlazi iz vašeg ispušnog sustava tamo izgara preostalo gorivo.

Osim toga, ako posumnjate na kvar senzora temperature možete i vizualno pregledati senzor jer se i on nakon dugogodišnje uporabe i stalnim promjenama temperature može oštetiti što može biti izraženo pukotinama na samom senzoru. Osim toga senzor može uništiti i korozija (hrđa) što je vidljivo vizualnim pregledom. Senzor se obično nalazi na prednjem dijelu automobila, blizu kućišta termostata ili na hladnjaku.

 

Zamjena senzora temperature motora i cijena

Senzor temperature motora treba zamijeniti nakon što vaš automobil prijeđe 80.000 kilometara. No, loše održavan sustav hlađenja motora može uzrokovati oštećenje senzora temperature motora čak i prije nego što vaš automobil dosegne tu kilometražu. Zato je važno na svakom servisu barem vizualno pregledati sustav hlađenja i senzor temeperature motora da bi uklonili mogućnost korozije i pukotina na važnim dijelovima kao što je senzor.

Ako dođe do kvara senzora temperature i automobil se pregrije, uvijek je potrebno zamijeniti senzor temperature motora i termostat neovisno o tome jesu li oni uzrok kvara. Ekstremno visoke temperature motora mogu oštetiti komponente senzora i termostata što može uzrokovati njihov neispravan rad ili prerano otkazivanje. Kada radite generalno uređenje motora, preporuča se da uvijek stavite novi senzor temperature motora. Na taj način možete spriječiti mnoge potencijalne probleme u budućnosti.

Ako primjetite simptome kvara senzora temperature ili ga želite preventivno pregledati, posjetite svog mehaničara ili Auto Stanić servis u Varaždinu. Sve dijelove za automobile možete potražiti na web shopu Auto Stanić po vrlo povoljnim cijenama.

Simptomi Kvara Remenice Alternatora - Cijena Popravka

Mnogi misle da akumulator napaja sve električne elemente u automobilu, kao što su brisači, farovi, audio sistem i slično. No, zapravo alternator proizvodi većinu električne energije u automobilu - akumulator se uglavnom koristi samo za pokretanje automobila i napajanje kada motor ne radi. No što je alternator i zašto je važna remenica alternatora, čemu ona služi i koji su simptomi kvara saznajte u nastavku teksta.

Što je remenica alternatora?

Alternator je generator čija je svrha distribuirati električnu energiju u automobilu i puniti akumulator tokom rada motora i vožnje. Remenica alternatora je uređaj koji omogućuje okretanje alternatora vozila pomoću remena, koji se pokreće iz pogonskog sustava motora.

Obično je izrađena od žigosanog čelika ili lijevanog aluminija. Remenica alternatora ima žljebove koji su u kombinaciji s V-tipom ventilatorskog remena ili je dizajnirana s više žljebova koji rade s pogonskim remenom u zmijolikom stilu, kao što je remen s jednim pogonom koji se nalazi na nekim automobilima. Remenica alternatora je osmišljena tako da se izbjegne pretjerana vrtnja alternatora kada se automobil kreće velikim brzinama, ali i tako da uvijek pruža dovoljnu brzinu okretaja za proizvodnju energije koja je potrebna za održavanje napunjenosti akumulatora dok je motor u praznom hodu.

U novije doba sve su popularnije remenice alternatora za prekoračenje zbog povećanog opterećenja alternatora. Za razliku od tradicionalnih čvrstih remenica, one dopuštaju alternatoru da se "slobodno okreće" ili "preskoči" svaki put kada motor uspori i, u isto vrijeme, prigušuju vibracije na alternatoru.

 

Kako radi remenica alternatora?

Remenica alternatora omogućuje remenu da okreće alternator, čime osigurava struju za punjenje akumulatora odnosno baterije. Remenica alternatora se pričvršćuje na glavno vratilo alternatora pomoću matice i podloške. Tipična remenica alternatora također služi kao ventilator za hlađenje alternatora, eliminirajući pregrijavanje unutarnje žice, ležajeva i četkica.

Remenica alternatora koristi sustav rada kao što je sustav rada na bickilu. Pedalirate da biste povećali brzinu, ali, kada prestanete pedalirati, bicikl se nastavlja kretati iako ste prestali gurati pedale. Biciklu je dopušteno da se "oslobodi" i nastavi niz cestu koristeći zamah dok odmarate noge. Možete čak i gurnuti pedale unatrag bez utjecaja na vaše kretanje naprijed. Međutim, pedale će se zaključati ako počnete pedalirati naprijed brže nego što bicikl putuje.

Remenica alternatora radi na isti način. Motor stalno mijenja brzinu dok mijenjate brzine putem mjenjača. Kada prebacite iz nižeg u viši stupanj, motor ispusti stotine okretaja u minuti za manje od sekunde. Međutim, alternator se vrti većom brzinom. Kada ne bi bilo remenice alternatora motor bi usporio alternator dok bi mijenjao brzine i smanjivao broj okretaja.

 

Simptomi kvara remenice alternatora

Glavni simptomi kvara remenice alternatora su bučan motor, problematičan akumulator i problemi s pokretanjem automobila. Ako primijetite previše buke u motoru koja traje 1 do 5 sekundi nakon gašenja, najvjerojatnije je kriva remenica alternatora. Prvi znak istrošene remenice alternatora je prekomjerno pomicanje zatezača koji je glavni uzrok ovog zvuka.

Taj zvuk se može dogoditi i kada remen koji okreće remenicu alternatora postane neusmjeren ili se trlja o bočnu stranu remenice. Također, ako prilikom paljenja automobila primjetite da automobil slabije pali, a sigurni ste da je akumulator ispravan, onda je sigurno problem u alternatoru ili remenici alternatora.

Uzroci kvara remenice alternatora

Ne postoji neki poseban uzrok kvara koji utječe na remenicu alternatora. Najčešći uzrok je istrošenost nakon velikog broja kilometara. Istrošenost ovisi o kvaliteti materijala od koje je izrađena remenica. Češće se događa da se pokvari alternator koji je potrebno zamjeniti, a tada se preporuča zamjena i remenice jer se ona svakako mora skinuti kako bi se zamjenio alternator.

Kako provjeriti remenicu alternatora?

Za provjeru remenice alternatora, zaustavite rotaciju alternatora, a zatim pokušajte okretati remenicu preko alternatora. Ako je remenica ispravna, slobodno će se okretati u jednom smjeru i neće se pomicati unatrag. Važno je pregledati ima li remenica oštećenja koja mogu uzrokovati probleme na remenu i dovesti do pucanja remena.

Zamjena remenice alternatora i cijena

Budući da se remenica alternatora troši nakon određene kilometraže, ključno je redovito provjeravati i mijenjati remenicu. Uklanjanje i zamjena remenice alternatora često uključuje korištenje posebnog alata. Remenice su često zategnute ili pritisnute na montažnu osovinu i zahtijevaju poseban alat za povlačenje kako bi se uklonili s osovine.

Nepravilnim zahvatom možete oštetiti alternator i remenicu. Ako primjetite simptome kvara ili želite preventivno provjeriti remenicu alternatora, posjetite svog mehaničara ili Auto Stanić servis u Varaždinu. Sve dijelove za automobile možete potražiti na web shopu Auto Stanić po vrlo povoljnim cijenama.

Simptomi Kvara Pumpe Visokog Pritiska - Cijena Popravka

Pumpe visokog pritiska ili visokotlačne pumpe nalaze se u automobilima s dizelskim motorima. Pumpa je jedan od najvažnijih elemenata u funkcioniranju dizel motora i srce sustava za ubrizgavanje goriva. Što je ona zapravo, kako funkcionira, koji su simptomi kvara i kada ju zamjeniti, pogledajte u nastavku teksta.

Što je pumpa visokog pritiska?

Pumpa visokog pritiska je pumpa goriva koja ima dvije glavne funkcije: isporučiti gorivo pod visokim tlakom u sustav goriva motora s unutarnjim izgaranjem te regulirati moment za ubrizgavanje goriva. Pumpe visokog pritiska se obično koriste u dizelskim motorima. Upotreba visokotlačne pumpe u benzinskim motorima je nepraktična, jer ne zahtijeva tako visoke tlakove kao kod dizel motora.

ECU motora preko senzora prati tlak pumpe visokog pritiska i može modulirati promjenu količine goriva koje ulazi u pumpu. Dok se specifični tlakovi razlikuju među različitim primjenama u različitim automobilima, većina visokotlačnih pumpi sposobna je proizvesti tlak goriva od najmanje 2000 psi. Ove iznimno visoke razine tlaka goriva potrebne su za prevladavanje tlaka kompresije i izgaranja unutar cilindra i za ubrizgavanje relativno velike količine goriva izravno u cilindar u vrlo kratkom vremenu. Tvornička i skupa dijagnostika može nadzirati pretvarače tlaka na visokoj i niskoj strani sustava. Ove se informacije mogu koristiti za dijagnosticiranje ispravnosti pumpi niske i visoke strane.

 

Kako radi pumpa visokog pritiska?

Pumpe visokog pritiska za gorivo su mehaničke i obično ih pokreće bregasta osovina. Režanj na bregastoj osovini gura valjak koji pomiče klip. Klip u pumpi ima dva ciklusa, usisni i kompresijski. Solenoid na bočnoj strani pumpe kontrolira koliko se goriva komprimira tijekom kompresijskog takta. Tijekom usisnog ciklusa, solenoid će omogućiti da gorivo s niskotlačne strane sustava uđe u pumpu. Kako se klip počne kretati prema gore, solenoid će ostati otvoren.

Gorivo se gura u niskotlačnu stranu sustava kada je solenoid otvoren. Kada je solenoid zatvoren, niskotlačna i visokotlačna strana sustava goriva su izolirane. Ako postoji mala potražnja goriva u motoru, solenoid će ostati otvoren dulje i manji volumen goriva će se kompromirati. Ako postoji velika potražnja goriva u motoru, solenoid će se zatvoriti prije, a veći volumen goriva će se komprimirati. Duljina vremena dok je solenoid otvoren odredit će koliko goriva dospijeva u injektore goriva. Rad solenoida ovisi o položaju motora.

ECU i pumpa visokog pritiska koriste senzor položaja bregaste osovine kako bi znali položaj režnja pumpe na bregastoj osovini. Uz informacije o položaju motora, mogu se točno mjeriti svi podaci solenoida na visokotlačnoj pumpi goriva.

 

Simptomi kvara pumpe visokog pritiska

Postoje razni simptomi kvara pumpe visokog pritiska, no navesti ćemo one najvažnije kako bi na vrijeme mogli primjetite simptome i uspjeli spriječiti veće kvarove na vašem motoru.

 1. Crni dim iz auspuha

Ako primjetite da iz vašeg auspuha izlazi crni dim, odmah provjerite da li vaš sustav za ubrizgavanje goriva radi ispravno. Do ovog dolazi kada se gorivo miješa s uljem. To može dovesti do kvara kompletnog sustava ubrizgavanja, a ne samo pumpe.

 1. Povećana potrošnja goriva

Povećana potrošnja je rezultat curenja goriva na pumpi. Najbolji način za provjeru ovog simptoma je vizualno provjeriti pumpu visokog pritiska i cijevi koje dovode gorivo i tako utvrditi da li gorivo negdje curi.

 1. Smanjena snaga i performanske motora

Kada pumpa ne radi ispravno, ona ne može proizvesti dovoljno velik tlak i ne može isporučiti dovoljno goriva u motor što rezultira smanjenom snagom i performansama motora. Moguće da osjetite i trokiranje automobila zbog neravnomjernog isporučivanja goriva u cilindre.

 1. Automobil teško „pali“

Klasičan simptom neispravne pumpe visokog pritiska. Mnogi uvijek sumnjaju na akumulator i alnaser, no vrlo je važno provjeriti pumpu goriva i sustav ubrizgavanja goriva.

 1. Čuje se zvuk pumpe tijekom rada motora

Ovaj simptom ukazuje da se pumpa „muči“ i da nije ispravna. Do ovog zvuka može doći kada nema dovoljno goriva u rezervoaru ili kad gorivo nije dovoljno kvalitetno.

 

Zamjena pumpe visokog pritiska i cijena

Zbog složenosti dizajna i opterećenja koja su na mehanizmima, visokotlačne pumpe trebaju se redovito održavati. Svi rotirajući dijelovi moraju biti dobro podmazani, stoga je neophodno pridržavati se preporuka proizvođača za odabir maziva. Ako ne slijedite ova pravila, može doći do kvara pumpe i drugih dijelova na motoru koji nisu ni malo jeftini.

Ako primjetite simptome kvara pumpe visokog pritiska, posjetite svog mehaničara ili Auto Stanić servis u Varaždinu.  Sve dijelove za automobile možete potražiti na web shopu Auto Stanić po vrlo povoljnim cijenama.

Simptomi Kvara Kompresora Klime - Zamjena Kompresora Klime Cijena

Klima uređaji u automobilima postali su neizostavni element svakog novog automobila. Oni uglavnom traju jako dugo i nije potrebno često servisiranje kompletnog sustava. Srce klimatizacijskog sustava je kompresor klime koji također nije sklon čestim kvarovima, no ponekad se kvar dogodi. Zato je važno znati što je to kompresor klime, kako radi, koji su simptomi kvara i kako ga zamjeniti.

Što je kompresor klime?

Kompresor klime je pogonska jedinica klimatizacijskog sustava koja rashladno sredstvo stavlja pod visoki tlak prije nego što ga pumpa u kondenzator gdje prelazi iz plina u tekućinu. Potpuno funkcionalan kompresor je neophodan da bi klimatizacijski sustav osigurao vrhunske performanse. Na većini automobila kompresori klima uređaja se pokreću pomoću remena na motoru. Ako je remen istrošen i klizi, kompresor neće raditi punom snagom. Kompresori također mogu propuštati rashladno sredstvo, što rezultira s manje hladnog zraka koji ulazi u unutrašnjost. Unutarnji dijelovi kompresora također se mogu pokvariti, što dovodi do izostanka hladnog zraka.

 

Kako radi kompresor klime?

Klima uređaji najčešće koriste freon kao rashladno sredstvo koji je vrsta tekućine koja u osnovi čini hladan zrak od vrućeg zraka. Ovo rashladno sredstvo i kompresor vitalni su dvojac koji rade zajedno. Motor vašeg automobila pokreće kompresor klime i u njegova glavna uloga je kompresija rashladnog sredstva koje se koristi za apsorpciju zagrijanog zraka unutar kabine vašeg automobila. Kao što je gore spomenuto, najčešće korišteni kompresor klime je tip koji koristi ploče za nagib.

Remenica i klinasti remen pokreću kompresor koji je pričvršćen na blok motora vozila. Dok uključite klima sustav, elektromagnetska spojka pokreće remenski pogon. Pokretna ploča oscilira šest dvostranih klipova koji su odgovorni za usis kao i za kompresiju. Količina protoka rashladnog sredstva kontrolira se pomoću posebnog ventila. Važan je i doprinos ulja koje cirkulira i miješa se s rashladnim sredstvom kako bi se osiguralo pravilno podmazivanje pokretnih dijelova.

Nakon toga, kompresor klime uzima plin iz rashladnog sredstva kroz isparivač, uzrokujući pad tlaka. Sniženi tlak uzrokuje da rashladno sredstvo isparava na niskoj temperaturi prije nego što kompresor klima uređaja uzme tu hladnu paru i komprimira je. Tijekom ove kompresije, rashladni plin se zagrijava i gura u kondenzator kroz cijevi. Ovdje ponovo ulazi toplina prije nego što se preseli u prostor kako bi se ohladila. Rashladno sredstvo tada apsorbira toplinu iz putničkog prostora. Vraća se u plinovito stanje u isparivaču prije nego što ga ponovo usisa kompresor klime.

 

Simptomi kvara kompresora klime

 1. Puše zrak, ali nije dovoljno hladan

Jedan od simptoma koji pokazuje da klimatizacijski sustav ima problem je relativna hladnoća zraka koji dolazi iz otvora za ventilaciju u unutrašnjosti vašeg automobila. Ako imate uključen klima uređaj, smanjenu temperaturu, uključen ventilator, a zrak koji izlazi iz ventilacijskih otvora više vam se ne čini hladnim kao nekad, sigurno postoji problem u sustavu. Dva najvjerojatnija problema su curenje plina u sustavu koje uzrokuje gubitak rashladnog sredstva ili neispravan kompresor klime.

 1. Čudni zvukovi ispod haube

Kada vaše vozilo proizvodi čudne zvukove, to nikada nije dobar znak, a uzrok tome može biti i kompresor klime. Kao što smo rekli, kompresor klime ima težak posao kompresije i cirkulacije rashladnog sredstva za klimatizaciju. Obično se uključuje i gasi mnogo puta tijekom svakodnevne vožnje, a pun je komponenti koje s vremenom mogu otkazati. Kompresor ima ležaj i taj ležaj se može istrošiti ili zaglaviti, osobito ako mazivo iz ležaja iscuri. To može proizvesti čudne zvukove ili zvuk brušenja metala o metal. Ako se ležaj zaglavi (zamrzne) to će obično rezultirati škripom pogonskog remena koji ne može okretati kompresor.

 1. Problemi sa spojkom kompresora

Kompresor klime ima spojku koja je remenom i remenicom povezana s motorom, a također može stvarati probleme. Putem spojke kompresor se može uključivati ​​i isključivati ​​umjesto da bude u upotrebi cijelo vrijeme dok ste u tijeku. To rezultira manjim trošenjem kompresora i boljom potrošnjom goriva budući da motor ne mora okretati kompresor kada nije potreban za osiguravanje hladnog zraka.

Međutim, problem koji se može pojaviti je kvar spojke kompresora. Može se zaglaviti u položaj "uključeno", što će rezultirati okretanjem kompresora cijelo vrijeme vožnje. Suprotno od toga, može potpuno prestati funkcionirati, što znači da se kompresor neće uključivati. Ni jedno ni drugo nije dobro. U nekim slučajevima kvačilo se može popraviti, ali najbolje rješenje je zamijeniti kompresor i spojku u kompletu.

 1. Smanjeni protok zraka

Ovo je jedan od čestih simptoma problema s kompresorom: on i dalje radi, ali manje zraka izlazi iz otvora za zrak. U ovom slučaju važno je što prije provjeriti kompresor kako ne bi došlo do većeg kvara.

 

Zamjena kompresora klime

U nekim slučajevima, kompresori klime se mogu popraviti. Ipak, najčešće je bolji postupak zamijeniti neispravan kompresor novim. To nije samo vremenski najučinkovitije rješenje problema, već će i najčešće rezultirati boljim, trajnijim popravkom.

Ako primjetite simptome kvara kompresora klime, posjetite svog mehaničara ili Auto Stanić servis u Varaždinu. Sve dijelove za automobile možete potražiti na web shopu Auto Stanić po vrlo povoljnim cijenama.

Simptomi Kvara Klapne Gasa - Zamjena Klapne Gasa Cijena

U tradicionalnom motoru, klapna gasa je dio sustava za usis zraka koji kontrolira količinu zraka koja struji u komoru za izgaranje motora. Sastoji se od kućišta koja sadrži prigušnu klapnu (leptir ventil) koja se okreće na osovini. Kada se papučica gasa pritisne prema dolje, klapna gasa se otvara i propušta zrak u motor. Kada se papučica gasa otpusti, leptir se zatvara i učinkovito guši (prigušuje) protok zraka u komoru za izgaranje. Ovaj proces učinkovito kontrolira brzinu motora i u konačnici brzinu vozila. U nastavku saznajte što je to klapna gasa, kako funkcionira, koji su simptomi kvara i kako ju zamjeniti.

Što je klapna gasa?

Klapna gasa je uređaj koji sadrži zakretni ravni ventil (leptir ventil) koji se koristi za kontrolu količine zraka koji ulazi u motor. U automobilu s elektroničkim ubrizgavanjem goriva, senzor položaja leptira za gas i senzor protoka zraka komuniciraju s centralnom upravljačkom jedinicom (ECU), koje šalje odgovarajuću količinu goriva na injektore.

 

Kako radi klapna gasa?

Klapna gasa je najčešće smještena između filtera zraka i usisnog razvodnika, te sadrži osjetljivi sustav leptira za gas koji kontrolira važan proces, a to je protok zraka. Kao dio procesa atomizacije, protok zraka pomaže regulirati omjer mješavine zraka i goriva potreban za paljenje motora. Primarni regulator tlaka leptira za gas dolazi u obliku senzora temperature tijela klapne gasa, koji mjeri temperaturu mješavine zraka i goriva koja ulazi u sustav ubrizgavanja goriva vašeg automobila.

Ova nužna regulacija pomaže paljenju automobila tako da generiraju najveću učinkovitost goriva. U velikoj mjeri kontroliran leptir ventilom poznatom kao klapna gasa, protok zraka regulira vozač pritiskom na papučicu za ubrzanje unutar vozila. To reagira na senzor pušta više zraka u komoru za izgaranje, povećavajući broj okretaja motora i izlaznu snagu. To zauzvrat čini da automobil ide brže.

 

Simptomi kvara klapne gasa

 1. Upaljenja „Check engine“ lampica

Klapna gasa ima senzore kuta i druge senzore ugrađene unutar sebe. Čim glavno računalo automobila otkrije problem sa signalom klapne gasa, upalit će se lampica kontrolnog motora. Lampica provjere motora također se pali zbog puno drugih razloga, zbog čega je važno spojiti automobil na dijagnostiku i vidjeti koji je kod greške kako bi znali pravi razlog kvara.

 1. Grubi rad motora u leru

Ako primijetite da motor vašeg automobila u leru radi nemirno i ispušta čudne zvukove, to može biti zbog prljavog ili oštećenog kućišta klape gasa. Motor automobila je najosjetljiviji u leri, gdje ćete prvo primijetiti simptome ove simptome. Najčešće broj okretaja motora skače i pada bez razloga.

 1. Sporo ubrzanje

Klapna gasa također regulira smjesu zraka i goriva koja ulazi u motor. To znači da neispravna klapna može pokvariti smjesu zraka i goriva, što će uzrokovati probleme pri ubrzavanju. Ako primijetite da vaš automobil ima vrlo neravnomjerno ubrzanje – ponekad je brzo, a ponekad sporo, vjerojatno je klapna gasa neispravna.

 1. Teško paljenje motora

Do problema s paljenjem dolazi ili kada je mješavina zraka i goriva pogrešna ili kada dođe do slabe iskre iz svjećice. Kao što smo vam već rekli, loše klapna gasa može pokvariti mješavinu zraka i goriva, a također može uzrokovati prestanak paljenja vašeg motora.

 1. Povećan broj okretaja motora u leru

Klapna gasa kontrolira rad motora u praznom hodu kako bi se osiguralo da uvijek drži stabilan broj okretaja u minuti. Ako postoji problem s klapnom, to može uzrokovati da broj okretaja motora bude previsok.

 1. Smanjen broj okretaja motora u leru

Klapna gasa može utjecati na broj okretaja i na drugi način. Kvar može uzrokovati da motor ima nizak broj okretaja u praznom hodu te da se zbog toga gasi. To je često uzrokovano kada se na poklopcu klapne gasa pojavi mnogo čađe i prljavštine, što će uzrokovati manji ulazak zraka u motor i stoga uzrokovati nizak broj okretaja u praznom hodu. Obično čišćenje klapne gasa može riješiti ovaj problem.

 1. Povećana potrošnja goriva

Već znate da će neispravna klapan gasa uzrokovati čudnu mješavinu goriva. Loša mješavina često povećava potrošnju goriva. Dakle, ako primjetite povećanu potrošnju goriva, provjerite klapnu gasa i po potrebi ju očistite ili zamjenite ako je u pitanju ozbiljniji kvar.

 

Zamjena klapne gasa i cijena

Klapna gasa ima važan utjecaj na kompletan rad motora i stoga je važno da ona radi ispravno. Zamjena klapne gasa nije komplicirana i mogući kvar je lako uočljiv. Ponekad je dovoljno samo očistiti klapnu gasa zbog onečišćenja čađom. U slučaju većeg kvara, najbolje je zamjeniti klapnu novom jer cijena klapne nije velika.

Ako primjetite simptome kvara klapne gasa, posjetite svog mehaničara ili Auto Stanić servis u Varaždinu. Sve dijelove za automobile možete potražiti na web shopu Auto Stanić po vrlo povoljnim cijenama.

Simptomi Kvara Lambda Sonde - Zamjena Lambda Sonde Cijena

Lambda sonda, koja se također naziva i senzor kisika, mala je sonda smještena na ispušnoj cijevi automobila, između ispušne grane i katalizatora. Taj senzor razvio je Volvo 70-ih godina. Noviji automobili imaju dvije lambda sonde, a ta druga nalazi se odmah nakon katalizatora. No, što je zapravo lambda sonda, kako funkcionira, koji su simptomi kvara i kako ju zamjeniti, saznajte u nastavku teksta.

Što je lambda sonda?

Lambda sonda je senzor koji se nalazi unutar ispušnog razvodnika blizu motora u automobilima opremljenim EOBD II (europska vozila nakon 2001.). Senzor mjeri postotak neizgorjelog kisika da vidi ima li ga previše (ako je smjesa siromašna) ili premalo (ako je smjesa prebogata). Rezultati se šalju u elektroničku upravljačku jedinicu motora odnosno ECU kako bi se količina goriva koja ulazi u motor mogla podesiti za optimalnu smjesu. To se stalno mijenja ovisno o brojnim čimbenicima, uključujući opterećenje motora (npr. uzbrdice), ubrzanje, temperaturu motora i razdoblje zagrijavanja.

 

Vrste lambda sonda senzora

Na tržištu postoje tri vrste lambda sonde, od kojih su najstariji i najčešći na tržištu lambda sonde od cirkonijevog oksida. Ovaj tip postoji u različitim konfiguracijama (jedna, dvije, tri ili četiri žice), ovisno o tome je li senzor predgrijan ili ne. Drugi tip je lambda senzor napravljen je od titanovog oksida, također dostupan u četiri različite vrste. Konačno, treća vrsta je tzv. širokopojasni lambda senzor koji se naziva i “5-žični senzor”, koji je najnoviji i najtočniji. Takav lambda senzor najčešći je u novim vozilima opremljenim s dva lambda senzora po katalitičkom pretvaraču.

 

Kako radi lambda sonda?

Glavni zadatak lambda sonde je regulacija smjese goriva, pri čemu ECU reagira na mjerenja senzora kako bi odredio potrebnu količinu goriva. To znači da će mješavina goriva stalno varirati između bogate i siromašne, omogućujući katalizatoru da radi učinkovito da bi ukupnu smjesu uspio uravnotežiti kako bi se smanjile emisije. Ako ECU ne primi nikakva mjerenja od senzora, na primjer kada se motor tek pokrenuo ili senzor ne radi, ECU će koristiti fiksnu bogatu mješavinu goriva, što povećava potrošnju goriva i emisije. Ako su lambda sonda ili žice oštećeni ili istrošeni, vozilo će stalno cirkulirati u bogatoj smjesi, povećavajući potrošnju goriva i dovodeći u opasnost druge elemente sustava za kontrolu emisije kao što su katalizatori.

Dakle, lambda senzor pretvara količinu kisika u ispuhu u električni signal i šalje signal računalu koje kontrolira rad motora. ECU obrađuje očitanja i šalje informacije natrag u motor. Motor nakon toga zna kako miješati gorivo i zrak kako bi se omjer vratio na mjesto gdje treba.

 

Simptomi kvara lambda sonde

 1. Povećana potrošnja goriva

Ako primjetite povećanu potrošnju goriva u odnosu na prije, moguće da je kriv lambda senzor jer računalo vozila ne prima obavijesti o promjeni omjera zrak/gorivo, a mješavina bi mogla biti prebogata što znači da motor troši nepotrebne količine goriva. Neispravan lambda sonda senzor može povećati potrošnju do 30%.

 1. Nemogućnost prolaska Eko testa

Neispravan lambda sonda može uzrokovati da ispušni plinovi vozila budu prebogati neprihvatljivim emisijama (neiskorišteni ugljikovodici i ugljični monoksid). U slučaju pada na tehničkom pregledu zbog eko testa, moguće da je lambda sonda u kvaru.

 1. Smanjena snaga motora

Neispravan lambda senzor može poslati pogrešan signal da je mješavina zraka i goriva prebogata. Računalo vozila izvršit će korekciju prema signalu koji je poslala lambda sonda, smanjujući količinu goriva u omjeru. To će uzrokovati trokiranje vozila i smanjenom snagom motora.

 1. „Check engine“ lampica

Jedan od simptoma kvara lambda sonde može se prikazati putem lampice "Check Engine". Da bi bili sigurni da je u pitanju kvar lambda sonde, važno je putem dijagnostike provjeriti kod greške.

 1. Miris goriva

Pretjerani miris goriva može biti simptom kvara lambda sonde. U slučaju da lamda ne radi ispravno i šalje pogrešne signale koji stvaraju prebogatu smjesu goriva, snažan miris neće izostati. U tom slučaju morate što prije reagirati kako ne bi došlo do daljnih kvarova.

 

Zamjena lambda sonde i cijena

Zbog prirode njihovog rada i njihovog položaja u iznimno vrućem i prljavom okruženju, lambda sonda će se s vremenom istrošiti. Ipak, ovi senzori mogu izdržati puno kilometara ako su ostale komponente motora ispravne i redovno održavane. Lambda sonda senzor u prosjeku može izdržati 100-150 tisuća kilometara. Zamjena je vrlo jednostavna i cijena senzora u pravilu nije skupa, ali kod novijih automobila može biti nešto skuplja.

Ako primjetite simptome kvara lambda sonde, posjetite svog mehaničara ili Auto Stanić servis u Varaždinu. Sve dijelove za automobile možete potražiti na web shopu Auto Stanić po vrlo povoljnim cijenama.

Simptomi Kvara Nosača Getribe - Zamjena Nosača Getribe Cijena

Najvažniji nosači na svakom automobilu su nosači motora i nosači mjenjača odnosno getribe. Bez njih motor i mjenjač ne bi mogli normalno funkcionirati jer ne bi bili pričvršćeni za jedno mjesto i prilikom rada osjetile bi se jake vibracije kao što se osjete kada je neki od nosača neispravan. U nastavku saznajte što je to nosač getribe, gdje je smješten i kako radi, koji su simptomi kvara i kako ga zamjeniti.

Što je nosač getribe?

Nosač getribe/mjenjača osigurava da getriba bude pričvršćena na karoseriju automobila. Osim toga, oni kontroliraju i izoliraju svaku vibraciju od svih dijelova motora automobila. Mjenjač vašeg vozila osigurava da se motor i kotači okreću u isto vrijeme. Međutim, mjenjač ne može izvršiti ovu funkciju bez nosača getribe. Nosači getribe su mehanički dijelovi koji su odgovorni za mnoge stvari koje utječu na performanse vozila i, u konačnici, na vaše iskustvo vožnje.

Sastoje se od čeličnog nosača prijenosa i gumene čahure pričvršćene na nosač. Tipični nosač ima uretansku ili gumenu čahuru koja je pričvršćena vijcima, zavarena ili spojena na nosač. Cijela komponenta je pričvršćena za vozilo. Većina vozila ima jedan ili dva nosača mjenjača, ali ponekad može imati i više. Nemaju svi nosači mjenjača gumene komponente. Neki automobili izrađeni su s hidrauličkim nosačima punjenim tekućinom koji su dizajnirani da apsorbiraju vibracije koje gumeni nosači ne mogu podnijeti. Oni su skuplji od gumene opcije i nedvojbeno su manje izdržljivi pa se puno manje koriste.

 

Gdje se nalazi nosač getribe i kako radi?

Većina automobila ima najmanje dva nosača mjenjača, no ovisi o modelu automobila. Bez obzira na mjesto montaže nosača, on osigurava da je getriba pričvršćena na šasiju automobila. Najčešće je to na stražnjem dijela mjenjača koji se pričvršćuje na zavareni nosač ili vijcima na šasiju. Osim učvršćivanja mjenjača, nosači getribe upravljaju vibracijama motora osiguravajući točnost veza i kutova pogonskog vratila.

Zbog toga su nosači mjenjača ključni za to kako se automobil nosi s vibracijama motora dok motor radi. Iz tog razloga su nosači ojačani metalnim komponentama poput aluminija. Gumeni materijal koji se koristi u nosačima mjenjača je obrađena, vrlo izdržljiva guma koja je optimizirana za veliku temperaturu kako bi izdržala opterećenje pogonskog sklopa motora. Nosači mjenjača također su odgovorni za držanje težine mjenjača dok štite putničku kabinu od vibracija motora.

Zapravo su nosači mjenjača i nosači motora, vrlo slične namjene i dizajna. Nosači getribe obavljaju puno zadataka pa nakon nakon nekog vremena doživljavaju trošenje, pogotovo kada automobil ima veliku kilometražu. Takvo trošenje i neispravan nosač može uzrokovati prekomjernog pomicanja motora i mjenjača što može uzrokovati ozbiljna oštećenja na automobilu.

 

Simptomi kvara nosača getribe

 1. Čudni zvukovi zveckanja i udaranja

Ako primjetite ovaj simptom koji zvuči kao da vam motor pokušava iskočiti, to je primjer koji ukazuje na kvar nosača getribe ili motora. To se događa zbog udaranja metala o metal. Kada su nosači u dobrom stanju, oni sve sigurno pričvršćuju. Kad se istroše, više ga ne mogu sigurno držati. U takvim slučajevima mjenjač vjerojatno neće ispasti iz automobila, ali vožnja s takvim nosačima može uzrokovati velike probleme. Težina mjenjača može oštetiti druge vitalne komponente unutar njega.

 1. Lupanje ispod automobila

Ovaj simptom ćete primijetiti kada prelazite preko neravnina. Također je uzrokovano pomicanjem mjenjača tijekom vožnje zbog neispravnih nosača. Kretanje je više u smjeru gore-dolje, a ne bočno, ali jednako je opasno.

 1. Pretjerane vibracije

Ako primjetite pretjerana vibracije tokom vožnje - što prije reagirajte. Vibracije od motora ili getribe osjete se jako i mogu biti iritantne i oštetiti mnoge dijelove u automobilu. Također, vibracije ćete osjetiti i na volanu automobila.

 1. Savijanje karoserije

Ovo je već ekstremni simptom no može se dogoditi ako na vrijeme ne rješite problem neispravnih nosača. Gotovo je nemoguće da prije ovog simptoma niste primjetili vibracije i zvukove koji dolaze ispod automobila. Promjene u težini zbog loših nosača mogu uzrokovati savijanje karoserije automobila. S vremenom to može uzrokovati deformaciju karoserije.

 1. Teško upravljanje u zavojima

Ne postoji jednostavan način da se opiše ovaj simptom, ali ako je motor ili mjenjač neučvršćen, oni će se kretati kako se automobil kreće. Na primjer, ako skrenete lijevo, motor bi se mogao pomaknuti udesno, što utječe na upravljanje tijekom vožnje. Ta sila koja dolazi od težine motora mogla bi otežati upravljanje u zavojima.

 

Zamjena nosača getribe i cijena

Zamjena nosača u pravilu je jednostavna jer je nosačima lako pristupiti. Ipak, u nekim modelima to nije tako.  U takvim slučajevima je potrebno skinuti mnoge komponente kako bi mogli pristupiti nosačima i zamjeniti ih.

Ako primjetite simptome kvara nosača getribe, posjetite svog mehaničara ili Auto Stanić servis u Varaždinu. Sve dijelove za automobile možete potražiti na web shopu Auto Stanić po vrlo povoljnim cijenama.

Simptomi Kvara Senzora Bregaste Osovine - Cijena Popravka

Svaki moderan automobil ima senzor položaja bregaste osovine. To je vrlo važan element svakog motora jer prati važne informacije koje su potrebne kako bi automobil radio ispravno. Uglavnom se nalazi u stražnjem dijelu glave cilindra ili pored bloka motora. Što je senzor bregaste osovine, koja je njegova funkcija, koji su simptomi kvara i kako ga zamjeniti, saznajte u nastavku teksta.

Što je senzor bregaste osovine?

Senzor položaja bregaste osovine je elektronički uređaj koji prati položaj i brzinu bregaste osovine. On dostavlja te podatke upravljačkom modulu motora (ECU). ECU-u su ti podaci potrebni kako bi kontrolirao koliko goriva ulazi u komoru za izgaranje i vrijeme paljenja (iskre) za paljenje goriva. Kada se smjesa zraka i goriva zapali u pravilno vrijeme, povećava se snaga motora i ekonomičnost goriva, a smanjuje se emisija iz ispušne cijevi.

Na modernim motorima s automatskim pokretanjem (start-stop sustav), senzor položaja bregaste osovine određuje koji je cilindar u svom hodu snage u odnosu na položaj radilice, isporučujući gorivo i iskru za pokretanje motora kada nagazite na gas. Loš senzor položaja bregaste osovine može vam dati upozorenje prije nego što potpuno pokvari.

 

Kako radi senzor bregaste osovine?

Postoje dva tipa senzora bregaste osovine, a to su MPU i MRE tip.

 1. MPU tip

Senzor položaja bregaste osovine pričvršćen je na blok motora okrenut prema razvodnom rotoru na radilici motora. Senzor detektira signale koje ECU motora koristi za izračunavanje položaja bregaste osovine i brzine vrtnje motora. Oko vanjskog promjera razvodnog rotora postavljena su 34 zuba postavljena na svakih 10° stupnjeva (CA), plus dva nedostajuća zuba za detekciju gornje mrtve točke (TDC).

Prema tome, 34 AC vala izlaze iz senzora za svaki okretaj bregaste osovine. Ovi AC valovi se pretvaraju u pravokutne valne oblike pomoću kruga za oblikovanje valnog oblika unutar ECU motora i koriste se za izračunavanje položaja bregaste, TDC-a i brzine vrtnje motora.

 1. MRE tip

Senzor položaja bregaste osovine detektira rotaciju bregaste osovine i postavljen je blizu glave cilindra tako da je senzor nasuprot razvodnom rotoru pričvršćenom na bregastu osovinu motora. ECU motora detektira kut bregaste osovine i vrši prepoznavanje cilindra na temelju signala koje detektira senzor položaja bregaste osovine. Zbog rotacije razvodnog rotora, smjer magnetskog polja (magnetskog vektora) emitiranog iz magneta senzora mijenja se u skladu s položajem zuba za detekciju tijekom vremena kada se zub za detekciju pričvršćen na razvodni rotor približava i zatim udaljava od senzora položaja bregaste osovine.

Kao rezultat toga, vrijednost otpora MRE također se mijenja. Napon iz ECU-a motora se primjenjuje na senzor položaja bregaste osovine, a promjena vrijednosti otpora MRE ispisuje se kao promjena napona. Valni oblici izlaza iz dva MRE-a se različito pojačavaju i oblikuju u pravokutni valni oblik pomoću kruga za pojačavanje / oblikovanje valnog oblika unutar senzora. MRE izlazi se zatim šalju u ECU motora.

 

Simptomi kvara senzora bregaste osovine

 1. „Check engine“ lampica

Jedan od najčešćih pokazatelja da senzor položaja bregaste osovine ne radi je upaljena lampica „Check Engine“. OBD dijagnostika može učinkovito otkriti problem zbog kojeg je upaljena lampica za provjeru motora, no u slučaju da je problem u ovom senzoru, zanemarivanje lampice može dovesti do skupih popravaka motora ili mjenjača.

 1. Loš rad motora

Neispravan senzor položaja bregaste osovine uzrokuje gubitak sposobnosti brzog prijenosa podataka. Neusklađena isporuka goriva i vremena paljenja, čak i za nekoliko milisekundi, uzrokovati će loš rad motra, slabo ubrzanje, nedostatak snage, zastoj ili čak isključenje.

 1. Problemi s mjenjačem

Podaci koje ECU primi od neispravnog senzora položaja mogu spriječiti rad solenoida mjenjača i mijenjanje stupnjeva prijenosa. Problemi se najviše osjete na automobilima s automatskim mjenjačem.

 1. Povećana potrošnja goriva

Netočni podaci senzora položaja bregaste osovine mogu držati injektore za gorivo otvorenima predugo, tjerajući višak goriva u komoru za izgaranje. To također može uzrokovati kucanje motora i ozbiljna oštećenja ako se previše tekućeg benzina nakupi u komori za izgaranje.

 1. Motor se neće pokrenuti

Ako zanemarite ovdje navedene simptome, a senzor položaja bregaste osovine se pokvari, vaše vozilo se neće pokrenuti. Senzor koji ne radi potpuno ispravno slabi tijekom vremena pa i signal koji šalje u ECU slabi. Na kraju podatkovni signal postaje toliko slab da ECU isključuje dovod goriva i iskre, a motor se neće pokrenuti.

 

Zamjena senzora bregaste osovine i cijena

Iz navedenog, lako je zaključiti koliko je ovaj senzor bitan za rad motora i zato je važno da je ispravan. Zamjena je jednostavna, a senzor nije skup za promjenu. Ako primjetite simptome kvara senzora bregaste osovine, posjetite svog mehaničara ili Auto Stanić servis u Varaždinu. Sve dijelove za automobile možete potražiti na web shopu Auto Stanić po vrlo povoljnim cijenama.

Simptomi Kvara Letve Volana - Zamjena Letve Volana Cijena

Upravljanje automobilom zapravo je jedan od najvažnijih stavki svakog automobila. Mnogi o tome ne razmišljaju, a bez toga vožnja je nemoguća. Vrlo je važno kako se automobilom upravlja, koliko okretaja upravljača je potrebno da prođe zavoj i kakav je osjećaj upravljanja. Za sve to vrlo je bitna letva volana i zato je važno znati što je ona zapravo, koje vrste postoje, kako radi, koji su simptomi kvara i kako ju zamjeniti.

Što je letva volana?

Letva volana (upravljača) jedan je od najvažnijih dijelova upravljačkog sustava i ona prenosi kretanje s osovine upravljača na osovinu poluge pomoću mehaničkog, hidrauličkog ili električnog sustava. To je glavna komponenta koja prenosi naredbu za smjer s volana na kotače. U svojoj srži letva volana radi tako što pretvara rotacijsko (kružno) gibanje iz osovine upravljača u linearno gibanje. Zahvaljujući omjeru prijenosa, umnožava silu okretanja koja se primjenjuje na upravljač i prenosi je na kotače. Servo pumpa odnosno servo sustav također omogućuju glatko i jednostavno okretanje upravljača.

 

Letva volana - vrste

Letve volana općenito se dijele u tri glavne skupine – mehaničke, hidraulične ili električne. Iako su sve još uvijek u upotrebi, danas se najviše koriste električne letve volana.

Mehanička letva volana

Iako postoji mnogo vrsta mehaničkih letva volana, letva i zupčanik je najčešći tip koji se koristi u svim osobnim automobilima. Na ovu vrstu mogu se dodati hidraulički ili električni sustavi. U ovim sustavima, kružno gibanje vašeg upravljača prenosi se na zupčanik putem osovine upravljača. Kako se zupčanik okreće, pomiče osovinu letve udesno ili ulijevo, ovisno o smjeru vrtnje, uz pomoć zupčanika letve. Ovo okretanje u osovini zupčanika dolazi skroz do kotača.

Hidraulična letva volana

Kako bi se povećala udobnost vožnje, razvili su se različiti sustavi kako bi se smanjio napor pri upravljanju i omogućio vam da lako upravljate vozilom. Da bi se smanjio otpor upravljanja, potrebno je povećati okretni moment koji se stvara u letvi volana. Obično se u tu svrhu koristi hidraulički tlak. Postoje dvije različite vrste hidrauličkih sustava upravljanja koji pomažu pri snazi ​​okretanja. U jednom se snaga motora koristi za pomicanje hidrauličke pumpe. U drugoj verziji za pogon pumpe koristi se neovisni elektromotor. Oba stvaraju hidraulički tlak. Hidraulički pritisak pomaže zupčaniku da pomakne letvu. Pritisak se primjenjuje na letvu ovisno o količini otpora koji se primjenjuje na letvu volana. Stoga se tlak povećava kada je potrebna veća sila upravljanja. Promjenu hidrauličkog tlaka osigurava upravljački ventil spojen na osovinu upravljača.

Električna letva volana

Električno potpomognuti sustav upravljanja podupire volan putem elektromotora. Ovaj motor pokreće zupčanik kada dobije znak od upravljača. Kružno gibanje u kolu upravljača prenosi se na pužni prijenos putem osovine upravljača. Između navoja nalazi se više kugličnih ležajeva. Oni kontinuirano kruže unutar kuglične matice i kanala. Kuglasta matica se pomiče gore-dolje ovisno o smjeru rotacije pužnog vijka i okreće osovinu lijevo ili desno. Ovaj pokret u osovini seže do kotača prolazeći kroz komandne ruke i poluge. U ovim sustavima trenje je minimalno, pa je lako okretati volan. Obično se preferira u teškim vozilima (kamioni, autobusi) i premium automobilima.

Kako radi letva volana?

Letva volana radi na način da koristi sustav zupčanika za promjenu kružnog gibanja kola upravljača u linearno kretanje potrebno za okretanje kotača. Letva sadrži zupčanik koji se spaja na osovinu upravljača tako da će se zupčanik okretati i pomicati letvu kada se volan okreće. Letva volana ima dvije glavne funkcije: pretvaranje rotacijskog kretanja kola upravljača u linearno kretanje potrebno da bi se kotači vozila okretali i redukcija stupnjeva prijenosa, što upravljaču olakšava okretanje kotača. Za pravilan rad važan je "omjer upravljanja" koji određuje koliko se volan okreće i koliko se kotači okreću. Na primjer, ako okretanje volana za 180 stupnjeva uzrokuje okretanje kotača automobila za 20 stupnjeva, tada je omjer upravljanja tog automobila 9:1. Veći omjer upravljanja zahtijeva više okretaja upravljača za okretanje kotača. Poželjan je niži omjer upravljanja jer je tada osjetljivije upravljanje. Sportski automobili obično imaju niži omjer upravljanja u usporedbi s velikim automobilima i kamionima.

 

Simptomi kvara letve volana

1. Krut volan

Današnji sustavi letve volana podržani su jedinicom servo upravljača koja koristi hidraulički pritisak kako bi omogućila jednostavno i brzo rukovanje volanom. Kada je volan zategnut ili ga je teže okretati nego inače, to je obično zbog letve volana ili serva u kojem se stvara više topline ili dolazi do gubitka hidrauličkog tlaka.

2. Curenje tekućine servo upravljača

Kao što je gore navedeno, ponekad zategnuto upravljanje može biti uzrokovano niskom tekućinom za servo upravljač. Međutim, budući da je kutija upravljača hidraulički pogonjena, razina tekućine se neće smanjiti osim ako negdje u sustavu ne dođe do curenja. Jednom kada počnete curiti tekućina servo upravljača, to znači da je došlo do labavog spoja, slomljene brtve ili drugog mehaničkog problema koji uzrokuje curenje. Tekućina je obično crvene ili ružičaste boje i kapa sa stražnjeg dijela motora.

3. Čudni zvukovi pri upravljanju

Loša ili neispravna letva volana obično je uzrokovana nedostatkom odgovarajućeg podmazivanja i servisa. Višak topline uzrokuje kontakt metala s metalom i tako stvara glasan zvuk brušenja kada skrenete lijevo ili desno. Ako primijetite ovaj zvuk kada upravljate lijevo ili desno, obratite se mehaničaru kako bi brzo dijagnosticirali i po potrebi zamijenili letvu volana.

4. Miris gorućeg ulja

Rjeđi znak upozorenja na oštećenu letvu volana je miris zapaljenog ulja. Budući da sama tekućina servoupravljača miriše na izgorjelo ulje, jaka aroma pregorjelog ulja bit će prisutna kada je letva vruća. Nastavak vožnje s tim simptomom može dovesti do požara i katastrofalne štete.

 

Zamjena letve volana

Letva volana je komponenta od vitalnog značaja za nesmetano upravljanje automobilom. U slučaju kvara, najbolje rješenje je zamjena pokvarene letve novom letvom volana.

Ako primjetite simptome kvara letve volana, posjetite svog mehaničara ili Auto Stanić servis u Varaždinu. Sve dijelove za automobile možete potražiti na web shopu Auto Stanić po vrlo povoljnim cijenama.

Simptomi Kvara Glavnog Kočionog Cilindra - Cijena Popravka

Glavni kočioni cilindar je središnja komponenta vašeg kočionog sustava. Cijeli proces kočenja oslanja se na vaš glavni cilindar, a bez njega kočnice ne bi mogle funkcionirati. Zato ćemo u nastavku teksta objasniti što je to glavni kočioni cilindar, kako radi, koji su simptomi kvara i kako ga zamjeniti.

Što je glavni kočioni cilindar?

Glavni kočioni cilindar je komponenta u kočionom sustavu vašeg automobila koju pokreće pritisak koji stvara papučica kočnice nakon što ju pritisnete. To je zapravo srce kočionog sustava vašeg automobila. Kada pritisnete papučicu kočnice, ta sila gura klip kroz cilindar kočnice, pretvarajući silu u hidraulički tlak. Ovaj tlak pumpa hidrauličnu tekućinu kroz kočione vodove, prenoseći tlak na sekundarni cilindar na mehanizmu za kočenje svakog kotača. Sekundarni cilindri pokreću klip čeljusti kako bi zahvatili kočione čeljusti u disk kočnicama (cilindar kotača u bubanj kočnicama). Ova radnja se zatim nastavlja na zaustavljanje kotača. Sustav spojke u automobilima s ručnim pogonom također koristi glavne cilindre, ali oni nisu iste vrste kao glavni cilindri kočnica. Glavni cilindar je dizajniran da traje cijeli životni vijek automobila, ali poput kočionih čeljusti, ponekad može procuriti ili se na neki drugi način pokvariti, te se mora obnoviti ili zamijeniti.

 

Kako radi glavni kočioni cilindar?

Većina glavnih cilindara ima "tandemski" dizajn. To znači da cilindar upravlja s dva hidraulička kruga. Radi sigurnosti, svaki krug kontrolira kočnice na 2 kotača. Ako prvi krug ne uspije, drugi još uvijek može zaustaviti vozilo. Spremnici tekućine nalaze se na vrhu glavnog cilindra. Kada se pravilno napune, sprječavaju ulazak zraka u sustav. U većini automobila postoji i ventil za doziranje, koji povezuje glavni cilindar s ostatkom kočionog sustava. On kontrolira raspodjelu tlaka između prednje i stražnje kočnice za uravnoteženu, pouzdanu učinkovitost kočenja.

 

Kada pritisnete pedalu kočnice, događa se sljedeće:

 1.      Potisna šipka prisiljava primarni klip da komprimira tekućinu.
 2.      Kako se klip kreće, a unutar cilindra i vodova raste tlak.
 3.      Tlak prisiljava sekundarni klip da komprimira tekućinu u svom krugu.
 4.      Tekućina se probija kroz vodove i aktivira kočnice.
 5.      Kada otpustite pedalu, opruge vraćaju klipove na početnu točku. Time se smanjuje pritisak i otpuštaju kočnice.

 

Simptomi kvara glavnog kočionog cilindra

1. Neobično ponašanje papučice kočnice

Ako primjetite da se vaša papučica ponaša drugačije nego inače, vjerojatno postoje problemi u brtvljenju ili raspodjeli sile glavnog cilindra. Na primjer, ako primjetite premekanu papučicu kočnice kojoj nedostaje otpor i može lako potonuti na pod kada ju pritisnete, to je simptom kvara glavnog cilindra. Papučica kočnice također se ponekad neće glatko vratiti na mjesto nakon što maknete nogu s papučice. To je obično zbog problema s tlakom kočione tekućine - što je vjerojatno uzrokovano lošim glavnim cilindrom kočnice.

2. Curenje kočione tekućine

Curenje kočione tekućine ispod automobila jasan je znak da nešto nije u redu. Ako se to dogodi, neka vaš mehaničar provjeri spremnik kočione tekućine. Curenje će uzrokovati pad razine kočione tekućine. Ipak, glavni cilindar ima nekoliko brtvi unutar sebe kako bi zadržao kočionu tekućinu i pritisak kočnice. Međutim, ako se bilo koja brtva istroši, to će stvoriti unutarnje curenje. Prevelik pad razine kočione tekućine ugrozit će rad vašeg kočionog sustava i sigurnost na cesti.

3. Prljava kočiona tekućina

Kočiona tekućina bi trebala imati bistru, zlatnožutu do smeđu boju. Ako primijetite da vam kočiona tekućina postaje tamno smeđa ili crna, nešto nije u redu. Ako vaše kočnice ne rade u skladu s normom, postoji mogućnost da se gumena brtva u glavnom cilindru istrošila i pokvarila. To unosi onečišćenje u kočionu tekućinu i potamni njezinu boju.

4. Pali se lampica motora ili kočnice

Novija vozila mogu imati ugrađene senzore razine kočione tekućine i tlaka u glavnom cilindru. Oni će otkriti neobične padove hidrauličkog tlaka i upozoriti vas. Zato, ako vam se upali lampica motora ili kočnica, nemojte to zanemariti. To bi mogao biti znak kvara glavnog cilindra, osobito ako je popraćeno bilo kojim od prethodnih simptoma.

5. Gubitak stabilnosti tijekom kočenja

Glavni cilindar kočnice obično ima dva odvojena hidraulička kruga za prijenos kočione tekućine na dva različita para kotača. Svaki kvar u jednom krugu može uzrokovati zanošenje automobila na jednu stranu prilikom kočenja.

6. Neravnomjerno trošenje kočionih pločica

Ako jedan od krugova u glavnom cilindru ima problem, to može dovesti do neravnomjernog trošenja kočionih pločica. Jedan set kočionih pločica će se istrošiti više od drugog — što opet može rezultirati smanjenom stabilnošću automobila kad god kočite.

 

Zamjena glavnog kočionog cilindra i cijena

Glavni kočioni cilindar je jedan od najvažnijih dijelova kočionog sustava. To znači da on uvijek mora biti ispravan kako bi sustav kočnica radio ispravno i kako bi bili sigurni u prometu. Cijena glavnog cilindra nije velika, a zamjena zahtjeva malo više radnih sati mehaničara.

Ako primjetite simptome kvara glavnog kočionog cilindra ili želite preventivno pregledati kočioni sustav, posjetite svog mehaničara ili Auto Stanić servis u Varaždinu. Sve dijelove za automobile možete potražiti na web shopu Auto Stanić po vrlo povoljnim cijenama.