U prošlom smo članku pisali o zamjeni zupčastog remena gdje smo također spomenuli i stazni remen, odnosno remen pogonskih agregata te kako ga je prilikom zamjene zupčastog korisno prekontrolirati.
 
STAZNI REMEN GLAVNA
 
Da bi vozilo funkcioniralo, motor mora pogoniti razne agregate kao što su:
 
 POGON AGREGATA
 
Kao i zupčasti remen, stazni je napravljen od armirane gume te je podložan starenju. Zbog toga ga je, kao i zupčasti, potrebno periodički zamijeniti. Najpametnije je zamjenu izvršiti u setu, zajedno sa koluturima i zatezačima.
 
STAZNI REMEN
 
Stazni remen, za razliku od zupčastog, nije potrebno fazirati. Kod njega je bitno da se agregati pokreću bez problema.
 
Stanje staznog remena trebalo bi se prekontrolirati prilikom svakog redovitog servisa. U slučaju da se javljaju zvukovi prilikom okretanja (zujanje, brujanje, cviljenje...) ili da remen ima znakove ispucanosti, najbolje ga je zamijeniti.
 
ISPUCANI STAZNI REMEN
 
Stariji modeli automobila koristili su klinasto remenje, čak u nekim slučajevima i više nego jedan. Klinasti remen može prenijeti manju snagu od staznog, odnosno višekanalnog pa se zbog toga više ne koriste.
 
KLINASTI REMEN
 
Kao što smo rekli, današnji automobili koriste stazno, odnosno višekanalno remenje, gdje broj kanala na remenu ovisi o snazi potrebnoj za pogon agregata – što više agregata automobil koristi te što više snage im je potrebno za pokretanje, to više kanala stazni remen u pravilu ima.
 
Danas stazno remenje može imati od 3 pa do čak 8 kanala.
 
STAZNI REMEN IZBLIZA
 
Zamjena takvih remena može biti kompliciranija ili jednostavnija, a s tim naravno i vremenski kraća ili dulja. Na nekim vozilima zamjena samog remena može biti gotova za cca 15-20 minuta, dok je kod nekih vozila to posao od 2 sata.
 
Prilikom zamjene staznog remena treba obratiti pažnju na:
  • stanje pričvrsnih vijaka kolutura i zatezača,
  • propuštanje ulja iz motora koje bi moglo oštetiti novi remen,
  • precizno nalijeganje remena na kanaliće remenica kao i čistoću kanalica u remenicama,
  • stanje pogonske remenice na radilici motora,
  • stanje jednosmjerne remenice alternatora (ovisno o automobilu).
 
Kao i kod zupčastog remena, s obzirom na moguće komplikacije, najbolje je zamjenu staznog remena prepustiti automehaničarima, koji u Auto Staniću uvijek stoje na usluzi!
 
 
Vaš Auto Stanić tim
Ostavite svoj komentar