Što su parking senzori?

Parking senzori su mali senzori koji čine dio sustava za parkiranje, a ugrađeni su u prednje i stražnje branike automobila koji emitiraju ultrazvučne valove, a zatim ih primaju natrag od objekta u blizini. Ti se sonarni valovi zatim prenose na zaslon u unutrašnjosti automobila kako bi vozač znao koliko je automobil blizu ili udaljen od obližnjeg objekta. Sustav upozorava vozača emitujući ton ili zvučni signal kada je automobil blizu objekta. Kako se automobil približava, ton postaje glasniji i konstantniji kako bi vozač znao da mora promijeniti smjer automobila.

 

Kako funkcioniraju parking senzori?

Senzori za parkiranje su dio elektrike ugrađene u vaše branike ili kamere postavljene oko automobila. Oni mjere udaljenost između vašeg automobila i drugih objekata, poput automobila prema kojem brzo vozite unatrag na uskom malom parkirnom mjestu. Zvučni signal u kabini (i možda video zaslon) upozorava vas na činjenicu da ste sve bliže i bliže i na taj način možete jednostavno parkirati bez opasnosti da ćete ogrebati ili udariti u neki objekt ili drugi automobil. Trenutno na tržištu postoje dvije vrste senzora za parkiranje, ultrazvučni i elektromagnetski, i iako oba rade istu stvar, rade na različite načine.

 

Ultrazvučni senzori

Ultrazvučni senzori rade dok miruju ili se kreću i koriste zvučne valove za otkrivanje objekata ispred senzora. Pulsirajući zvuk visoke frekvencije koji se odbija od obližnjih objekata, prijemnik može uhvatiti i izračunati udaljenost do otkrivenih objekata. Ultrazvučni senzori ili emitiraju zvuk kako bi upozorili vozača ili se prevode na piktogram koji koristi boju za predstavljanje vozila i objekata.

 

Elektromagnetski senzori

Za razliku od ultrazvučnih senzora koji mogu detektirati samo objekte ispred, elektromagnetski senzori mogu detektirati objekte koji okružuju cijelo vozilo. Ovi senzori koriste frekvencije za stvaranje elektromagnetskog polja koje može detektirati sve što uđe u njega. Kao rezultat toga, to znači da elektromagnetski senzori ne rade kada miruju, osim ako se sami objekti ne kreću, npr. pješaka ili drugih automobila. Iako možda neće raditi tako dobro dok miruju, elektromagnetski senzori ne trpe iste probleme s smetnjama kao ultrazvučni senzori. Također su osjetljiviji što im omogućuje da pokupe predmete koje ultrazvučni senzori ne mogu. Ovi senzori obično su skuplji od ultrazvučnih senzora.

 

Kako ugraditi parking senzore?

Parking senzore možete ugraditi sami ili možete odvesti automobil kod mehaničara koji se bavi takvim poslom.  U slučaju da se odlučite sami ugraditi parking senzore, pogledajte ispod što vam je potrebno i kako ih ugraditi na automobil.

Ovaj zadatak može biti vrlo jednostavan ako imate osnovna znanja i potreban alat. Alati koji su vam potrebni su: bušilica, svrdlo za branik, olovka ili marker, priručnik za automobil i dvostrana traka. Prvo morate znati da je položaj senzora vrlo važan. Ako je postavljen pod kutom malo prema gore ili malo prema dolje, neće biti učinkovit. Zapamtite da su senzori dizajnirani da se fokusiraju na objekt ili smjer prema kojem je okrenut. Dakle, ispravno postavljanje na stražnjem braniku omogućit će vam da instalirate senzore pravilno.

Pomoću mjerne trake i olovke označite ispravno postavljanje s obje strane branika. Dvostranom trakom također označite položaj koji ste izmjerili i označili olovkom. Pričvrstite senzore na traku, pazeći da se ne pomaknu. Ugradite žice za postavljanje senzora u upravljačku kutiju vaših parkirnih svjetala. Kako biste ih ispravno ugradili, dobro je pogledati priručnik za automobil. Ako niste električar ili nemate osnovna znanja, onda je bolje da ugrađivanje parking senzora odradi osoba koja ima potrebna znanja.

Nakon što su žice za postavljanje senzora instalirane, izbušite rupe za stvarno postavljanje senzora. Grubi rubovi i krhotine s ruba rupa moraju se očistiti jer će doći do struganja branika. Provucite žice od senzora kroz rupe koje ste napravili i spojite ih na žice u upravljačkoj kutiji. Osigurajte upravljačku kutiju senzora u prtljažniku automobila na mjestu koje će biti sigurno od oštećenja. Dvostrana traka idealna je za pričvršćivanje kontrolne kutije na mjestu tako da se neće pomicati u prtljažniku tijekom vožnje. Sirene za upozorenje ponekad možete ugraditi i u prtljažnik jer mogu biti vrlo glasne kada se aktiviraju. Ako ih učvrstite dvostranom trakom, također ćete spriječiti da se olabave u bilo kojem trenutku.

 

Isplati li se ugraditi parking senzore?

Ako ste ikad pomislili da želite ugraditi parking senzore na svoj automobil, zasigurno će vam biti drago što ste to učinili jer ti mali senzori često mogu zamjeniti stresno parkiranje i grebanja automobila sa sigurnim parkiranjem bez stresa. Budući da će vaš automobil biti sigurniji s parking senzorima, to znači da ćete ga moći dulje vrijeme držati u dobrom stanju bez sitnih ogrebotina s parkinga. Trenutno na tržištu postoji mnogo sustava senzora za parkiranje, no većina ih se prodaje po cijeni od 200 do 1000 kuna. U slučaju da se odlučite da vam netko drugi ugradi senzore, na tu cijenu morate uračunati i troškove ugrađivanja parking senzora. 

 

Prednosti parking senzora

Uz sve više automobila na cesti i sve manje mjesta za njihovo parkiranje, ovi senzori olakšavaju težak zadatak parkiranja u uskim područjima. Ovi senzori pomažu u smanjenju mrtvih kutova oko vozila. Parkiranje automobila vas često može iscrpiti. S ovim senzorima, vozač se manje zamara prilikom parkiranja automobila. Također parking senzori smanjuju mogućnost oštećenja automobila ili drugih objekata u blizini.

Ako se odlučite za ugradnju parking senzora, posjetite svog mehaničara ili Auto Stanić servis u Varaždinu. Sve dijelove za automobile možete potražiti na web shopu Auto Stanić po vrlo povoljnim cijenama.

Ostavite svoj komentar