Što je zatamnjivanje stakala automobila?

Zatamnjivanje prozora je proces kojim se plastična folija za prozore nanosi na stakla vašeg vozila koja zatamnjuje stakla. To pomaže smanjiti prijenos vidljive svjetlosti odnosno količinu vidljive svjetlosti koja prolazi kroz staklo na vratima automobila. Danas puno automobila ima tvornički zatamnjena barem stražnja stakla, a na nekim modelima to je postao i standard. Važno je provjeriti i zakonske odredbe koje govore o tome koliko jako smijete zatamniti pojedina stakla na automobilu kako ne bi bili u prekršaju.

Kako zatamniti stakla na automobilu?

Priprema za zatamnjivanje

Pronađite čisto i suho mjesto za rad. Prašina, vlaga i drugi zagađivači zraka mogu ući ispod folije i uzrokovati mjehuriće ili ljuštenje na cesti. Uklonite sve naljepnice ili druga ljepila sa stakla. Temeljito očistite prozore pomoću sredstva za čišćenje automobilskih prozora. Raspršite otopinu na prozor i upotrijebite oštricu za brijanje da ostružite sve krhotine s prozora. Obavezno lagano spustite prozor kako biste očistili sve oko rubova. Koristite čisti ručnik za sušenje prozora. Obrišite rubove i brtve prozora kako biste uklonili što više vlage. Ponovno zarolajte prozor i osušite zaostalu vlagu.

 

Priprema folije

Potrebno je odrediti veličinu folije prije nego što je zalijepite na staklo. Da biste pravilno odmjerili, upotrijebit ćete vanjsku stranu prozora za mjerenje. Folija uglavnom dolazi u rolama. Odredite s koje strane folije je naneseno ljepilo. Vanjsku stranu poprskajte sapunicom. To će vam pomoći da privremeno zalijepite foliju na prozor.

Razvucite foliju preko mokrog prozora. Obavezno ostavite 2-3 cm dodatne folije da visi oko svih rubova. U ovom trenutku nemojte skidati oblogu, za sada samo određujemo veličinu folije.

Vanjsku stranu folije poprskajte vodom tako da bude tanak sloj po cijeloj površini. Nožem zarežite donji i lijevi rub prozora. Pokušajte rezati što je moguće čistije i približiti se što bliže rubu. Povucite foliju prema lijevom rubu koji ste upravo izrezali. Pomicanje folije za centimetar ili više pomoći će osigurati da ima dovoljno folije za pokrivanje svih rubova prozora. Izrežite desnu stranu folije i povucite ju udesno za pola cm. 

Spustite prozor samo malo i odrežite gornji dio folije koristeći prozor kao vodič. Kada to učinite, povucite foliju prema gore prema sredini kako biste dobili dodatni materijal na vrhu i dnu. Odvojite trenutak da očistite sve grube rubove ili neobične oblike koji su se pojavili tijekom ovog postupka.

Pomaknite foliju natrag u središte, kako bi ostavili malo dodatnog materijala oko svih rubova.

Upotrijebite toplinski pištolj ili sušilo za obradu vanjske strane boje. Upotrijebite tvrdu karticu da gurnete mjehuriće na dno. Ponavljajte postupak dok folija ne postane glatka i dok se ne čini da potpuno prianja na staklo.

 

Prednosti zatamnjivanja auto stakala

Zatamnjivanje prozora vašeg automobila nije samo estetski poduhvat. To također ima mnoge dodatne pogodnosti za vašu udobnost i sigurnost te za produljenje stanja i vijeka vašeg vozila posebno unutrašnjosti.

Evo nekoliko dodatnih prednosti zatamnjivanja auto stakala:

  1. Smanjuje blijeđenje boje: zatamnjenje prozora automobila blokira ultraljubičasto svjetlo od sunca koje može uzrokovati da vaše presvlake izblijede s vremenom. To se posebno odnosi na vozila s tamnim presvlakama interijera i akcentima.

  2. Štiti vašu kožu: čak i tijekom vožnje, izlaganje suncu može izazvati reakcije na vašoj koži i dovesti do oštećenja u budućnosti. Zatamnjena stakla blokiraju izlaganje UV zračenju, tako da ne morate brinuti o opeklinama od sunca tijekom jutarnjeg putovanja.

  3. Smanjuje toplinu: osim što štiti vas i vašu unutrašnjost od oštećenja izloženosti UV zračenju, zatamnjenje prozora također blokira prodiranje topline u vaše vozilo. Ako živite u području s puno izravne sunčeve svjetlosti ili ako imate tamnu unutrašnjost, to može spriječiti da vaše vozilo postane nepodnošljivo vruće tijekom dana.

  4. Privatnost: Ovisno o razini zatamnjenosti koju dobijete i zakonima u vašem području, tamno zatamnjena stakla otežavaju ljudima koji prolaze da vide u vaše vozilo i zanimaju što je unutra.

  5. Sigurnost: U slučaju nesreće, zatamnjenje stakla može pomoći da staklo vašeg automobila ostane čvrsto i spriječi njegovo razbijanje. To će vam pomoći da izbjegnete ozljede od malih krhotina stakla.

  6. Bolji izgled: Profesionalna, dobro odrađena folija na vašem automobilu može dati elegantan, aerodinamičan izgled, kao i tajanstvenost u vašim svakodnevnim vožnjama.

 

Koliko košta zatamnjivanje stakala na automobilu?

Proces zatamnjivanja prozora može potrajati od jednog do četiri sata, ponekad i više, a može biti skup. Osnovno zatamnjivanje auto stakala može se obaviti za 500 do 1000 kuna, dok se visokokvalitetni posao može kretati do par tisuća kuna. Moguće je da ovaj proces napravite sami kako biste uštedjeli na trošku rada, ali postoje neka pitanja koja treba razmotriti prije nego što odlučite sami nanijeti zatamnjivanje stakla na automobilu, umjesto da dopustite profesionalcu da se time bavi. Ako ste pri ruci, strpljivi i imate čist prostor u kojem možete raditi (kao što je garaža s malo ili bez prašine), zatamnjivanje prozora nije posebno teško. S druge strane, iskusni stručnjak općenito može obaviti bolji posao uz uštedu vašeg vremena. Rad često dolazi s jamstvom što je velika prednost.

Ako se odlučite na zatamnjivanje auto stakala, posjetite svog mehaničara ili Auto Stanić servis u Varaždinu. Sve dijelove za automobile možete potražiti na web shopu Auto Stanić po vrlo povoljnim cijenama.

 

Ostavite svoj komentar