Postoji niz korisnih informacija koje se mogu pronaći na gumama. Oznake na gumama pružaju sve potrebne informacije koje bi vas trebale zanimati kad se odlučujete za kupovinu guma. Sadrži naziv modela gume, ali i niz brojeva i slova s pojedinostima o indeksu opterećenja, ocjeni brzine, veličini gume, konstrukciji i još mnogo toga. U nastavku ćemo objasniti zašto postoje oznake na gumama, kako ih ispravno čitati i što govore o pojedinoj gumi.

Oznake na auto gumama: Veličina gume

Veličina gume je navedena na bočnoj strani svake gume. Oznake veličine gume izgledaju na primjer ovako - 205/55 R16 91 V ili 195/50 R15 82 T (ovisno o veličini gume). Informacije o veličini guma koje su preporučene od strane proizvođača vašeg automobila možete pronaći i na stupu vozačevih vrata, u pretincu ispred suvozača, na poklopcu rezervoara za gorivo ili u priručniku za vozilo. Svaki od ovih brojeva imaju svoje značenje, a sada ćemo objasniti što znači svaki broj.

Primjer: 225/40 R18 92 Y

225 - ŠIRINA - gume izražena u milimetrima.

40VISINA - postotna vrijednost koja označava omjer bočne stijenke gume i širine gume. U ovom slučaju, vrijednost "40" znači 40% od 225 mm

R - STRUKTURA – radijalna struktura gume

18 PROMJER - ugradnje, koji je ujedno i promjer naplatka odnosno felge, mjeren u inčima

92 INDEKS OPTEREĆENJA - s vrijednošću 92

Y INDEKS BRZINE – klasa Y

Struktura gume

Ova oznaka govori o unutarnjoj konstrukciji gume.

R je oznaka za radijalne gume, industrijski standard za većinu današnjih guma. Imaju bolje prianjanje na cesti, manji otpor kotrljanja koji je važan za bolju potrošnju goriva, udobnost u vožnji i izdržljivost u odnosu na prethodne generacija guma. U radijalnoj gumi, slojevi su napravljeni od jakih užadi izrađeni od mješavine poliestera, čelika i tkanine i presvučeni gumom - položeni su okomito na smjer vožnje.

D je oznaka za gume izrađene s dijagonalnim (ukrštenim) slojevima, koje se nazivaju gume s pristranom konstrukcijom. Nazivaju se i konvencionalne, x-slojne ili poprečne gume. Neke gume za motocikle i prikolice još uvijek koriste ovu unutarnju konstrukciju.

Neke run-flat gume označene su s oznakom F nakon kojeg slijedi vrsta unutarnje konstrukcije.

Promjer kotača

Ovaj dvoznamenkasti broj označava promjer kotača u inčima. To je udaljenost između dva kraja felge (gdje se guma čvrsto zalijepi na kotač).

Indeks opterećenja gume

Indeks opterećenja guma je još jedna važna oznaka na gumi. Označava maksimalno opterećenje koje guma može sigurno nositi prilikom vožnje maksimalnom dopuštenom brzinom. Apsolutno je zabranjeno koristiti gume s nižim indeksom nosivosti od preporučenog za određeni model automobila. Na primjer, guma s indeksom nosivosti 91 može biti podvrgnuta maksimalnom opterećenju od 615 kg. Ako ovu vrijednost pomnožite s brojem guma ugrađenih u automobil, dobit ćete rezultat nešto veći od dopuštene maksimalne težine vašeg automobila s punim opterećenjem.

Indeks brzine

Slova u rasponu od A do Z predstavljaju ocjenu brzine. Svako slovo označava maksimalnu brzinu koju guma može izdržati pod preporučenom nosivošću. Iako su neke guma sposobna raditi pri velikoj brzini, vozači bi trebali paziti na zakonska ograničenja brzine.  Često će ocjena brzine guma biti veća od brzine vašeg automobila. To je uglavnom iz sigurnosnih razloga, kako biste bili sigurni da performanse vaših guma nikada nisu lošije od performansi automobila.

Odabir prave ocjene brzine guma za vaš automobil važan je za sigurnost vas i drugih sudionika u prometu. Ako je ocjena brzine guma preniska za vaš automobil, možda se neće moći nositi s vrućinom velikih brzina. To bi moglo uzrokovati da guma izgubi performanse i da automobil izgubi sposobnost lakog upravljanja. To bi čak moglo dovesti do pucanja gume. Ali ne radi se samo o brzini. Ocjena se također odnosi na: udobnost vožnje, trošenje gaznoga sloja, trakciju i sposobnost gume u zavojima.

Dakle, važno je odabrati pravu ocjenu brzine za svoje vozilo i uvjete. Gume s većim ocjenama brzine mogu dati bolje prianjanje i zaustavni put, ali možda neće biti tako dobre na hladnoći i mogu se brže istrošiti. Ocjena brzine guma također je važna iz pravnih razloga. Ako imate nižu ocjenu brzine guma nego što biste trebali, to bi moglo poništiti vaše osiguranje automobila. Pazite na ovo!

Dodatne oznake na gumama

  • oznaka za Run-flat gumu - vva samonosiva run-flat (SSR) guma može se nastaviti koristiti u slučaju gubitka tlaka zahvaljujući svojim ojačanim stijenkama.
  • oznaka M+S opisuje da je guma prikladna za uvjete blata i snijega.
  • oznaka DOT – govori u kojem je tjednu i u kojoj godini proizvedena guma. Npr. 1022 – to znači da je guma proizvedena u 10 tjednu 2022. godine

 

Ostavite svoj komentar