Najčešće prijevozno sredstvo današnjice su automobili. Pomoću njih možemo brzo i relativno slobodno doći na željeno odredište. Međutim, upravo zbog brzine automobila dolazi do čestih prometnih nesreća, pa automobili ujedno mogu biti i vrlo nepoželjan način za dolazak do odredišta.
 
Upravo zbog toga, na automobilima postoji nekoliko sigurnosnih sustava koji su zaslužni za mnoge spašene živote svakog dana.
 
SIGURNOSNI SUSTAVI
 
Postoji nekoliko sustava na automobilima koje možemo navesti kao sigurnosne, primjerice:
  • svijetla za signalizaciju, odnosno žmigavci, koji služe kako bi ostali sudionici u prometu mogli predvidjeti kretanje vašeg vozila u prometu
  • retrovizori, pomoću kojih vi kao vozač možete predvidjeti kretanje drugih sudionika u prometu i sukladno tome se prilagoditi
  • brisači stakla, koji omogućuju sigurniju vožnju prilikom oborina
  • SRS sustav, kojeg uglavnom čine sustav pojaseva i zračni jastuci, a može sadržavati i dodatne sustave kao sustav protiv prevrtanja, aktivne naslone za glavu i sl.
  • ABS sustav, koji služi kao pomoć pri kočenju na terenu nepogodnom za intenzivna kočenja (led ili šljunak na cesti)
  • ESP sustav, koji poboljšava stabilnost automobila tako da sprječava proklizavanje kotača prilikom kočenja, često uz ABS sustav
To su samo neki sustavi koji povećavaju sigurnost svih sudionika u prometu.
 
Uz navedene sustave, neki noviji automobili koriste i mnoge druge kako bi se povećala sigurnost vozača i suvozača u automobilu, kao i pješaka i ostalih sudionika u prometu. Kao primjer možemo navesti automatsko zaustavljanje vozila u nuždi.
 
AEBS SUSTAV
 
Međutim, ono što nam prvo padne na pamet misleći na sigurnosne sustave u automobilima su pojasevi, prije navedeni kao dio SRS sustava. Službeno predstavljeni 1959. godine od strane Volva, pojasevi su i danas najefikasniji sigurnosni sustav u automobilima koji uz pomoć ostalih sustava u puno slučajeva mogu spasiti život u vrlo "tijesnoj" situaciji u prometu.
 
AUTO POJASEVI
 
U sljedećih nekoliko blogova ukratko ćemo objasniti neke sigurnosne sustave u automobilima kako biste mogli bolje znati na koji način rade i zašto se koriste.
 
Također, nadamo se da ćemo vas potaknuti da sljedeći put kad sjednete u vaš automobil, zakopčate pojas i pazite kako vozite. Svi znamo da pojas nije toliko neudoban da bismo zbog njega riskirali svoje i tuđe živote.
 
 
Sigurnu vožnju želi vam Vaš
 
Tim Auto Stanić
Ostavite svoj komentar