Osim sigurnosnih pojaseva, zračni jastuci također spadaju pod SRS sustav. U prošlom smo članku objasnili rad sigurnosnih pojaseva i njihovu važnost, a u ovom članku red su došli zračni jastuci.
 
ZRAČNI JASTUK OZNAKA
 
Spomenuli smo kako su zračni jastuci bili smatrani luksuzom, pogotovo uz pojavu sigurnosnih pojaseva. Međutim, pojasevi danas ne bi mogli biti toliko efikasni bez zračnih jastuka i obrnuto. Da bi putnik bio optimalno osiguran, zračni jastuci moraju raditi u skladu s pojasevima.
 
ZRAČNI JASTUK I SIGURNOSNI POJAS U SKLADU
 
Za razliku od pojaseva koji se smatraju aktivnim sigurnosnim sustavom, zračni jastuci su pasivni sigurnosni sustav. Drugim riječima, dok su pojasevi konstantno u funkciji prilikom vožnje te rade na principu da se zablokiraju svojim mehanizmom, zračni jastuci su neaktivni do samog trenutka udarca, a aktiviraju ih senzori raspoređeni kroz automobil.
 
SENZORI ZRAČNIH JASTUKA
 
Senzori zračnih jastuka detektiraju naglu promjenu brzine kretanja automobila, kao što je primjer kod prometne nezgode. Prilikom nezgode, oni šalju informaciju modulu zračnih jastuka koji prema položaju senzora aktivira pripadajući zračni jastuk. Važno je spomenuti da se u se trenutku također aktiviraju i predzatezači sigurnosnih pojaseva.
 
AKTIVACIJA ZRAČNOG JASTUKA I PREDZATEZAČA
 
Vrijeme potrebno da putnik nakon nezgode udari u volan je 50 milisekundi. U tom vremenskom periodu, zračni jastuci već moraju biti napuhani i početi se prazniti. Da bi to bilo moguće, potrebna je eksplozija – svaki zračni jastuk sadrži uložak s eksplozivnim plinom koji se prilikom sudara, nakon dane informacije od strane senzora i modula zračnih jastuka, zapali i eksplodira, puneći zračni jastuk dušikom u vremenu od 20 do 30 milisekundi.
 
AKTIVIRANI ZRAČNI JASTUCI
 
Zračni jastuci mogu imati više uložaka s plinom koji se aktiviraju ovisno o jačini udarca. Na taj se način povećava sigurnost i učinak zračnih jastuka.
 
U suvremenim automobilima postoji više vrsta zračnih jastuka, od kojih su najvažniji:
  • Frontalni zračni jastuci (vozački u volanu i suvozački na tabli putničkog prostora)
  • Bočni zračni jastuci (na bočnim stranama sjedala, napuhuju se prema naprijed, štite srednji
    dio trupa)
  • Zračne zavjese (u stropnoj oblozi uz okvir vozila, štiti glavu i gornji dio trupa)
 
Osim njih, neki automobili imaju dodatne zračne jastuke npr. za koljena, koji se nalaze ispod upravljača.
 
RASPORED ZRAČNIH JASTUKA
 
Nakon što su zračni jastuci jednom aktivirani, potrebno ih je zamijeniti, kao i modul zračnih jastuka. Naravno, ako su prilikom sudara nastradali i senzori, potrebno je i njih promijeniti.
 
Zamjenu zračnih jastuka uvijek moraju napraviti stručne osobe zbog određenih pravila i mjera sigurnosti.
 
NOVI ZRAČNI JASTUK
 
Unatoč tome što su toliko učinkoviti i sigurni, zračni jastuci i sigurnosni pojasevi, odnosno cijeli SRS sustav, mogu ostaviti ozljede prilikom njihovog aktiviranja, kao što su opekotine, masnice i sl.
 
Upravo zbog toga, vrlo je bitno da u automobilu pravilno sjedite, pojas zakopčate preko sebe, a ne iza sebe. Sjedalo i volan pomaknite tako da ste udaljeni od upravljača otprilike 25-35 cm, kako vam se jastuk, ako ste mu preblizu, ne bi prerano napuhao u lice velikom brzinom. U suprotnom, ako ste predaleko od upravljača, jastuk će se početi praznit u trenutkudodira“ s vama.
 
 
Sigurnu vožnju želi vam vaš
 
Tim Auto Stanić
Ostavite svoj komentar