Tipični automatski mjenjači nemaju papučicu spojke kao automobil s ručnim mjenjačem. Umjesto toga, oni koriste uređaj koji se zove pretvarač okretnog momenta. Jedan od najpopularnijih automatskih mjenjača je DSG mjenjač koji koristi uglavnom VW grupacija. U nastavku ćemo objasniti što je DSG, kako radi, koje su prednosti i mane, koji su simptomi kvara i koliko košta popravak u slučaju kvara.

Što je DSG i kako funkcionira?

DSG (Direct-shift gearbox) ili mjenjač s dvostrukom spojkom je mjenjač s dva paketa spojke za kontrolu parnih i neparnih stupnjeva prijenosa odnosno brzina. Promjena stupnjeva prijenosa temelji se na brzini motora, broju okretaja kotača, primjeni kočnice, položaju gasa i hidrauličkim aktuatorima kojima će, ovisno o informacijama prikupljenim putem raznih senzora, biti naređeno da odaberu viši ili niži stupanj prijenosa. Ako rastavite mjenjač s dvostrukom spojkom, vidjet ćete da su 'pogonske' osovine postavljene tako da osovina koja drži jedan set zupčanika (neparan ili paran) sjedi unutar druge, i zapravo zajedno izgledaju kao jedna pogonska osovina. Slično, jedna od spojki sjedi unutar druge, unutarnja spojka aktivira vanjsku pogonsku osovinu, a vanjska spojka aktivira unutarnju pogonsku osovinu. Baš kao ručni ili obični automatski mjenjač, ​​DSG ima različite veličine stupnjeva prijenosa, pri čemu najveći stupanj prijenosa omogućuje prelazak u najniži stupanj. U DSG-u postoje dva birača koji se nalaze u nizu stupnjeva prijenosa i jedan će upravljati brzinama koji idu prema gore, a drugi kontroliraju brzine prema dolje. Ovi mjenjači imaju magnetske senzore položaja koji govore koji je stupanj prijenosa odabran, s klipovima koji kontroliraju kretanje mjenjača. DSG mjenjač nudi gotovo besprijekornu promjenu brzine i praktički nikakvo trzanje u vožnji dok prelazi iz jednog stupnja prijenosa u drugi. To je zato što kada prijeđete iz, recimo, drugog u treći stupanj prijenosa, postoji trenutno preklapanje što znači da kada se treći stupanj prijenosa uključi, drugi stupanj i dalje pruža djelić vožnje dok se treći stupanj prijenosa potpuno ne uključi. DSG mjenjač odlučuje kada će prebaciti brzinu tako da utvrdi razne varijable, ali najvažniji su pritisak papučice gasa i rastu li brojevi okretaja. U slučaju da jako pritisnete gas, DSG će prebaciti u niži stupanj kako bi vam dao maksimalno ubrzanje, a prilikom normalne vožnje prebaciti će u veći stupanj kada to bude potrebno za optimalnu snagu i rad motora. Slično tome, ako utvrdi da broj okretaja pada i da automobil usporava, DSG će odabrati niži stupanj prijenosa.

 

Prednosti i mane DSG mjenjača:

Prednosti DSG mjenjača

  • vrijeme mijenjanja brzina je puno brže od običnih automatika što je rezultat prethodnog odabira stupnjeva prijenosa

  • automobili s DSG-om često imaju nižu potrošnju goriva općenito u usporedbi s običnim automatik mjenjačima

  • uz jedinstvenu postavu DSG mjenjača, iskusiti ćete sigurniju vožnju sa snagom koja će vas izvući iz škakljivih situacija

Nedostaci DSG mjenjača

  • složena priroda DSG mjenjača znači da su najčešće skupi za popravak ako dođe do kvara

  • predodabir stupnjeva prijenosa može poboljšati promjenu stupnjeva prijenosa, no DSG mjenjač ne može sa sigurnošću znati koji ćete stupanj prijenosa koristiti sljedeći - to može dovesti do oklijevanja u nepredvidivim situacijama vožnje

  • automobili koji se nude s izborom ručnog mjenjača ili DSG mjenjača – DSG je uvijek skuplja opcija u startu

 

Simptomi kvara DSG mjenjača

1. Drhtanje pri pokretanju motora

Ljudi često pretpostavljaju da je to jedan od simptoma kvara DSG mjenjača. Ako automobil drhti prilikom mirnog rada odnosno rada u leru, to može značiti da je kvar u sustavu prijenosa, ali najčešći razlog može biti dvomasni zamašnjak. Zamašnjak se nalazi između mjenjača i motora u kojem dvije ploče rade zajedno kako bi osigurale amortizaciju. Kada je zamašnjak istrošen, amortizacija postaje ograničena ili uopće ne postoji, što uzrokuje drhtanje. Stoga, prije nego što pristupite mjenjaču, provjerite zamašnjak.
 

2. Mehatronički kvar

Stanje u kojem mijenjanje brzina postaje ograničeno poznato je kao mehatronički kvar. U većini slučajeva automobil ostane u jednoj brzini i ne želi prebaciti brzine. Jedini način da provjerite u čemu je problem je – dijagnostika. Kod greške će otkriti u čemu je kvar. Najčešći kod se odnositi na problem sa spojkom. Drugi kod može biti 'problem prilagodbe' koji označava da trebate resetirati prilagodbu. Ako kodovi pokazuju bilo kakve probleme sa senzorom ili mjenjačem, to znači da trebate popravak elektro-hidrauličke upravljačke jedinice koja upravlja mjenjačem. Ako je to slučaj, to može biti skup posao, a za popravak je potreban specijaliziran mehaničar. Ako imate problema s rikvercom djelomično ili u potpunosti, onda je to očiti pokazatelj da je mehatronika u kvaru i da je potrebna zamjena.

 

3. Bučni ležajevi na mjenjaču

Ponekad se dogodi da se pokvare mehaničke komponente DSG mjenjača, a najčešće se radi o habanju ležaja. U tom slučaju možete primijetiti neugodan zvuk tijekom vožnje. Ako primjetite ovakve simptome, preporučamo da što prije posjetite mehaničara i zamjenite ležajeve kako ne bi došlo do većeg kvara na DSG mjenjaču.

 

4. Problem s paljenjem automobila

Jedan od problema koji se javlja kod vozila s DSG-om je gubitak mogućnosti pokretanja vozila, popraćen kodom pogreške o prekidaču za parkiranje/neutralni položaj. Problem je u ovom slučaju što mehatronički sustav prima pogrešnu informaciju o položaju mjenjača i ne dopušta da upalite automobil jer nije siguran je li u položaju za parkiranje ili u neutralnom položaju. Komponenta koja je u kvaru u ovom slučaju je sam mjenjač.

 

Popravak DSG mjenjača

Bez obzira na problem s DSG mjenjačem, savjetujemo vam da redovito servisirate mjenjač kako ne bi došlo do kvara. Ako ipak dođe do kvara, što prije riješite problem jer bi vas svako kašnjenje moglo skupo koštati. Nije tajna da je popravak u većini slučajeva vrlo skup i da zahtjeva puno rada kod vrlo specijaliziranih mehaničara koji popravljaju automatske mjenjače.

Ako primjetite simptome kvara DSG mjenjača, posjetite specijaliziranog mehaničara ili Auto Stanić servis u Varaždinu. Sve dijelove za automobile možete potražiti na web shopu Auto Stanić po vrlo povoljnim cijenama.