U tradicionalnom motoru, klapna gasa je dio sustava za usis zraka koji kontrolira količinu zraka koja struji u komoru za izgaranje motora. Sastoji se od kućišta koja sadrži prigušnu klapnu (leptir ventil) koja se okreće na osovini. Kada se papučica gasa pritisne prema dolje, klapna gasa se otvara i propušta zrak u motor. Kada se papučica gasa otpusti, leptir se zatvara i učinkovito guši (prigušuje) protok zraka u komoru za izgaranje. Ovaj proces učinkovito kontrolira brzinu motora i u konačnici brzinu vozila. U nastavku saznajte što je to klapna gasa, kako funkcionira, koji su simptomi kvara i kako ju zamjeniti.

Što je klapna gasa?

Klapna gasa je uređaj koji sadrži zakretni ravni ventil (leptir ventil) koji se koristi za kontrolu količine zraka koji ulazi u motor. U automobilu s elektroničkim ubrizgavanjem goriva, senzor položaja leptira za gas i senzor protoka zraka komuniciraju s centralnom upravljačkom jedinicom (ECU), koje šalje odgovarajuću količinu goriva na injektore.

 

Kako radi klapna gasa?

Klapna gasa je najčešće smještena između filtera zraka i usisnog razvodnika, te sadrži osjetljivi sustav leptira za gas koji kontrolira važan proces, a to je protok zraka. Kao dio procesa atomizacije, protok zraka pomaže regulirati omjer mješavine zraka i goriva potreban za paljenje motora. Primarni regulator tlaka leptira za gas dolazi u obliku senzora temperature tijela klapne gasa, koji mjeri temperaturu mješavine zraka i goriva koja ulazi u sustav ubrizgavanja goriva vašeg automobila.

Ova nužna regulacija pomaže paljenju automobila tako da generiraju najveću učinkovitost goriva. U velikoj mjeri kontroliran leptir ventilom poznatom kao klapna gasa, protok zraka regulira vozač pritiskom na papučicu za ubrzanje unutar vozila. To reagira na senzor pušta više zraka u komoru za izgaranje, povećavajući broj okretaja motora i izlaznu snagu. To zauzvrat čini da automobil ide brže.

 

Simptomi kvara klapne gasa

  1. Upaljenja „Check engine“ lampica

Klapna gasa ima senzore kuta i druge senzore ugrađene unutar sebe. Čim glavno računalo automobila otkrije problem sa signalom klapne gasa, upalit će se lampica kontrolnog motora. Lampica provjere motora također se pali zbog puno drugih razloga, zbog čega je važno spojiti automobil na dijagnostiku i vidjeti koji je kod greške kako bi znali pravi razlog kvara.

  1. Grubi rad motora u leru

Ako primijetite da motor vašeg automobila u leru radi nemirno i ispušta čudne zvukove, to može biti zbog prljavog ili oštećenog kućišta klape gasa. Motor automobila je najosjetljiviji u leri, gdje ćete prvo primijetiti simptome ove simptome. Najčešće broj okretaja motora skače i pada bez razloga.

  1. Sporo ubrzanje

Klapna gasa također regulira smjesu zraka i goriva koja ulazi u motor. To znači da neispravna klapna može pokvariti smjesu zraka i goriva, što će uzrokovati probleme pri ubrzavanju. Ako primijetite da vaš automobil ima vrlo neravnomjerno ubrzanje – ponekad je brzo, a ponekad sporo, vjerojatno je klapna gasa neispravna.

  1. Teško paljenje motora

Do problema s paljenjem dolazi ili kada je mješavina zraka i goriva pogrešna ili kada dođe do slabe iskre iz svjećice. Kao što smo vam već rekli, loše klapna gasa može pokvariti mješavinu zraka i goriva, a također može uzrokovati prestanak paljenja vašeg motora.

  1. Povećan broj okretaja motora u leru

Klapna gasa kontrolira rad motora u praznom hodu kako bi se osiguralo da uvijek drži stabilan broj okretaja u minuti. Ako postoji problem s klapnom, to može uzrokovati da broj okretaja motora bude previsok.

  1. Smanjen broj okretaja motora u leru

Klapna gasa može utjecati na broj okretaja i na drugi način. Kvar može uzrokovati da motor ima nizak broj okretaja u praznom hodu te da se zbog toga gasi. To je često uzrokovano kada se na poklopcu klapne gasa pojavi mnogo čađe i prljavštine, što će uzrokovati manji ulazak zraka u motor i stoga uzrokovati nizak broj okretaja u praznom hodu. Obično čišćenje klapne gasa može riješiti ovaj problem.

  1. Povećana potrošnja goriva

Već znate da će neispravna klapan gasa uzrokovati čudnu mješavinu goriva. Loša mješavina često povećava potrošnju goriva. Dakle, ako primjetite povećanu potrošnju goriva, provjerite klapnu gasa i po potrebi ju očistite ili zamjenite ako je u pitanju ozbiljniji kvar.

 

Zamjena klapne gasa i cijena

Klapna gasa ima važan utjecaj na kompletan rad motora i stoga je važno da ona radi ispravno. Zamjena klapne gasa nije komplicirana i mogući kvar je lako uočljiv. Ponekad je dovoljno samo očistiti klapnu gasa zbog onečišćenja čađom. U slučaju većeg kvara, najbolje je zamjeniti klapnu novom jer cijena klapne nije velika.

Ako primjetite simptome kvara klapne gasa, posjetite svog mehaničara ili Auto Stanić servis u Varaždinu. Sve dijelove za automobile možete potražiti na web shopu Auto Stanić po vrlo povoljnim cijenama.

Ostavite svoj komentar
Komentari
Gost
Datum: 10. srpnja 2022.
Sve objašnjeno, hvala. Lp