Što je MAF senzor?

Mjerači protoka zraka (MAF - mass air flow) su važna komponenta elektroničkog sustava ubrizgavanja goriva u automobilu. Nalazi se između filtera zraka i usisne grane motora. MAF senzor je odgovoran za mjerenje količine zraka koji ulazi u motor. Upravljačka jedinica motora (ECU) zatim koristi te podatke za izračunavanje točne količine goriva potrebne za optimalan omjer zraka i goriva. Bez ovih informacija ECU neće moći točno kontrolirati ubrizgavanje goriva, što će rezultirati nepravilnim radom motora ili u gorem slučaju, motor uopće neće raditi. U nekim modelima automobila senzor temperature usisnog zraka (IAT) ugrađen je u senzor protoka zraka. Postoje različite vrste senzora protoka zraka i svi zahtijevaju različito održavanje. Digitalni senzori šalju frekvencijski izlaz, dok analogni senzori protoka zraka proizvode varijabilni izlazni napon. Oba se izlaza šalju u upravljački modul motora kako bi pomogli regulirati smjesu zraka i goriva. Najčešći pokazatelj kvara MAF senzora je upaljena lampica kvara motora (check engine light).

Vrste MAF senzora

MAF senzor s tehnologijom vrućeg filma 

Ovi mjerači protoka zraka (Vane Air Flow Meters) su stariji tipovi senzora protoka zraka. Dalje se klasificiraju na VAF i Karman Vortex senzore protoka zraka. Potonji je novije proizvodnje. Za mjerenje protoka zraka koristi pomično zrcalo i fototranzistor.

MAF senzor s tehnologijom vruće žice

„Hot Wire“ MAF senzori protoka zraka su napredni MAF senzori i danas su najzastupljeniji. Sastoje se od termistora, platinske vruće žice i elektroničkog upravljačkog kruga. Termistor je temperaturni senzor koji mjeri temperaturu zraka. Elektronički upravljački krug održava platinastu vruću žicu na konstantnoj temperaturi. Kada zrak dođe u kontakt sa zagrijanom žicom, ona se hladi. Kada se temperaturna razlika između dviju žica promijeni, MAF senzor automatski povećava ili smanjuje struju vruće žice.

Kako funkcionira MAF senzor?

MAF senzor najčešće je ugrađen u usisnu cijev između kućišta filtera zraka i usisne grane te većina MAF senzora radi na principu vruće žice. Jednostavno rečeno, MAF senzor ima dvije senzorske žice. Jedna se zagrijava električnom strujom, druga ne. Dok zrak struji preko zagrijane žice, ona se hladi. Kada se temperaturna razlika između dviju osjetnih žica promijeni, MAF senzor automatski povećava ili smanjuje struju u grijanoj žici kako bi to kompenzirao. Struja se tada mijenja u frekvenciju ili napon koji se šalje u upravljačku jedinicu motora (ECU) i tumači protok zraka. Količina zraka koja ulazi u motor prilagođava se u skladu s tim. Neispravan senzor protoka zraka može otežati ili onemogućiti upravljačkom modulu motora da ispravno izračuna ubrizgavanje goriva. To može uzrokovati mnoge probleme za vaše vozilo.

 

Simptomi kvara MAF senzora

S vremenom se senzor protoka zraka može pogoršati i postati sklon kvaru. Najveći razlog tome je činjenica da je stalno izložen pokretnom zraku, koji je pun ispušnih plinova, krhotina i prašine. Čak i ako se previše onečisti, može uzrokovati prestanak rada motora, stoga je važno na vrijeme primjetiti simptome te pozvati mehaničara i što prije riješiti problem. U mnogim automobilima, posebno onima koje proizvodi Toyota, senzori protoka ugrađeni u kompresor imaju visoku stopu kvarova. 

 

1. Upaljena lampica motora ( check engine light)

Najčešći znak kvara senzora protoka zraka je upaljena lampica kontrolnog motora. Bez obzira na to postoje li neki drugi znakovi problema, vaš bi auto trebao provjeriti mehaničar ako se lampica upali. Iako se ova greška može uplaiti iz raznih razloga, potencijalno bi mogla signalizirati oštećen ili neispravan senzor protoka zraka.

 

2. Trzanje automobila pri kretanju

Ako primijetite neuobičajeno trzanje automobila, to može biti znak problema sa senzorom protoka zraka. To se može dogoditi dok ubrzavate ili vozite niz ulicu uobičajenom brzinom. Upravljanje automobilom na ovaj način je izuzetno opasno, stoga je važno da stručnjak za popravak automobila pregleda automobil što je prije moguće.

 

3. Grub rad motora 

Bez odgovarajućeg signala od senzora protoka zraka, upravljački modul pogonskog sklopa (PCM), koji upravlja motorom, mjenjačem i drugim sustavima u vašem automobilu, neće znati koliko je goriva potrebno motoru. To može uzrokovati da motor radi previše siromašno (premalo goriva) ili previše bogato (previše goriva). Rezultat je nepotpuni proces izgaranja, što može dovesti do grubog rada motora i nemogućnosti pokretanja motora.

 

4. Slabe performanse

Ako vam se čini da se vaš automobil bori za snagu i da se često zaustavlja, moguće je da previše zraka ulazi u motor, a premalo goriva. To može uzrokovati neuspjeh u procesu izgaranja, na što često utječe nakupljanje prljavštine na žicama u senzoru protoka zraka. Svakako vam savjetujemo da što prije posjetite mehaničara ako primjetite ove simptome kvara.

 

5. Crni ispušni dim

Puno dima koji izlazi iz vašeg automobila vjerojatno je znak da nešto nije u redu. Iako to može biti rezultat nekoliko različitih problema, to može značiti da je vaš senzor protoka zraka neispravan, zbog čega upravljački kompjuter motora izračunava nepravilno ubrizgavanje goriva, što rezultira crnim dimom.

 

6. Poteškoće s pokretanjem motora

Ako imate problema s pokretanjem automobila ili pokretanjem motora, mješavina zraka i goriva možda nije u ravnoteži. Sva su vozila vrlo osjetljiva na pravilnu smjesu zraka i goriva i mogu imati poteškoća s pokretanjem ako ih poremeti loš senzor protoka zraka. Ako vam se to dogodi, trebali biste što prije odvesti automobil u autoservis.

 

7. Povećana potrošnja goriva

Ako ste primijetili da vašem automobilu odjednom treba više goriva nego inače, to bi mogao biti znak ozbiljnog problema. Neispravan senzor protoka zraka možda šalje netočne informacije upravljačkom modulu pogonskog sklopa što može uzrokovati da vozilo sagorijeva gorivo mnogo brže nego što bi trebalo.

 

Zamjena MAF senzora

Zamjena MAF senzora je jednostavan i brz posao za mehaničara. Ako je senzor prljav, mehaničar ga može očisitit i isprobati da li je ispravan i u tom slučaju nije potrebna zamjena senzora.

Ako primjetite simptome kvara MAF senzora ili želite preventivno ispitati stanje, posjetite svog mehaničara. Sve dijelove za automobile možete potražiti na web shopu Auto Stanić po vrlo povoljnim cijenama.

Ostavite svoj komentar