Pumpe visokog pritiska ili visokotlačne pumpe nalaze se u automobilima s dizelskim motorima. Pumpa je jedan od najvažnijih elemenata u funkcioniranju dizel motora i srce sustava za ubrizgavanje goriva. Što je ona zapravo, kako funkcionira, koji su simptomi kvara i kada ju zamjeniti, pogledajte u nastavku teksta.

Što je pumpa visokog pritiska?

Pumpa visokog pritiska je pumpa goriva koja ima dvije glavne funkcije: isporučiti gorivo pod visokim tlakom u sustav goriva motora s unutarnjim izgaranjem te regulirati moment za ubrizgavanje goriva. Pumpe visokog pritiska se obično koriste u dizelskim motorima. Upotreba visokotlačne pumpe u benzinskim motorima je nepraktična, jer ne zahtijeva tako visoke tlakove kao kod dizel motora.

ECU motora preko senzora prati tlak pumpe visokog pritiska i može modulirati promjenu količine goriva koje ulazi u pumpu. Dok se specifični tlakovi razlikuju među različitim primjenama u različitim automobilima, većina visokotlačnih pumpi sposobna je proizvesti tlak goriva od najmanje 2000 psi. Ove iznimno visoke razine tlaka goriva potrebne su za prevladavanje tlaka kompresije i izgaranja unutar cilindra i za ubrizgavanje relativno velike količine goriva izravno u cilindar u vrlo kratkom vremenu. Tvornička i skupa dijagnostika može nadzirati pretvarače tlaka na visokoj i niskoj strani sustava. Ove se informacije mogu koristiti za dijagnosticiranje ispravnosti pumpi niske i visoke strane.

 

Kako radi pumpa visokog pritiska?

Pumpe visokog pritiska za gorivo su mehaničke i obično ih pokreće bregasta osovina. Režanj na bregastoj osovini gura valjak koji pomiče klip. Klip u pumpi ima dva ciklusa, usisni i kompresijski. Solenoid na bočnoj strani pumpe kontrolira koliko se goriva komprimira tijekom kompresijskog takta. Tijekom usisnog ciklusa, solenoid će omogućiti da gorivo s niskotlačne strane sustava uđe u pumpu. Kako se klip počne kretati prema gore, solenoid će ostati otvoren.

Gorivo se gura u niskotlačnu stranu sustava kada je solenoid otvoren. Kada je solenoid zatvoren, niskotlačna i visokotlačna strana sustava goriva su izolirane. Ako postoji mala potražnja goriva u motoru, solenoid će ostati otvoren dulje i manji volumen goriva će se kompromirati. Ako postoji velika potražnja goriva u motoru, solenoid će se zatvoriti prije, a veći volumen goriva će se komprimirati. Duljina vremena dok je solenoid otvoren odredit će koliko goriva dospijeva u injektore goriva. Rad solenoida ovisi o položaju motora.

ECU i pumpa visokog pritiska koriste senzor položaja bregaste osovine kako bi znali položaj režnja pumpe na bregastoj osovini. Uz informacije o položaju motora, mogu se točno mjeriti svi podaci solenoida na visokotlačnoj pumpi goriva.

 

Simptomi kvara pumpe visokog pritiska

Postoje razni simptomi kvara pumpe visokog pritiska, no navesti ćemo one najvažnije kako bi na vrijeme mogli primjetite simptome i uspjeli spriječiti veće kvarove na vašem motoru.

  1. Crni dim iz auspuha

Ako primjetite da iz vašeg auspuha izlazi crni dim, odmah provjerite da li vaš sustav za ubrizgavanje goriva radi ispravno. Do ovog dolazi kada se gorivo miješa s uljem. To može dovesti do kvara kompletnog sustava ubrizgavanja, a ne samo pumpe.

  1. Povećana potrošnja goriva

Povećana potrošnja je rezultat curenja goriva na pumpi. Najbolji način za provjeru ovog simptoma je vizualno provjeriti pumpu visokog pritiska i cijevi koje dovode gorivo i tako utvrditi da li gorivo negdje curi.

  1. Smanjena snaga i performanske motora

Kada pumpa ne radi ispravno, ona ne može proizvesti dovoljno velik tlak i ne može isporučiti dovoljno goriva u motor što rezultira smanjenom snagom i performansama motora. Moguće da osjetite i trokiranje automobila zbog neravnomjernog isporučivanja goriva u cilindre.

  1. Automobil teško „pali“

Klasičan simptom neispravne pumpe visokog pritiska. Mnogi uvijek sumnjaju na akumulator i alnaser, no vrlo je važno provjeriti pumpu goriva i sustav ubrizgavanja goriva.

  1. Čuje se zvuk pumpe tijekom rada motora

Ovaj simptom ukazuje da se pumpa „muči“ i da nije ispravna. Do ovog zvuka može doći kada nema dovoljno goriva u rezervoaru ili kad gorivo nije dovoljno kvalitetno.

 

Zamjena pumpe visokog pritiska i cijena

Zbog složenosti dizajna i opterećenja koja su na mehanizmima, visokotlačne pumpe trebaju se redovito održavati. Svi rotirajući dijelovi moraju biti dobro podmazani, stoga je neophodno pridržavati se preporuka proizvođača za odabir maziva. Ako ne slijedite ova pravila, može doći do kvara pumpe i drugih dijelova na motoru koji nisu ni malo jeftini.

Ako primjetite simptome kvara pumpe visokog pritiska, posjetite svog mehaničara ili Auto Stanić servis u Varaždinu.  Sve dijelove za automobile možete potražiti na web shopu Auto Stanić po vrlo povoljnim cijenama.

Ostavite svoj komentar
Komentari
Gost
Datum: 25. svibnja 2022.
Koja je cijena zamjene pumpe visokog pritiska
Gost
Datum: 30. svibnja 2022.
Auto 1.9 td pasat ..kad se ugrije podrhtava u leru...povecanoo trosi
Gost
Datum: 19. rujna 2022.
Nakon kratkog stajanja u koloni i lagane/spore vožnje (gužva Arena ZG)...po izlasku na AC pri brzini od 105km/h, sa uključenim tempomatom, nakon laganog trzaja motora, pali se CEL, ESP, AUTO OFF (ručna kočnica/tempomat???), anti pollution faulty (novi DPF stavljen unatrag godinu dana) + hand brake faulty-zamjenjen akumulator jer auto 3 puta u tjedan dana starta i prvi se put ugasi uz istu "hand brake faulty" poruku, drugi put starta bez problema....
Ugl. jedini zabilježen DTC je gore navedeni P0088 "fuel rail pressure to high".
Zbog problema sa paljenjem i samog DTC koda sumnjam na fuel pressure regulator/senzor, ožičenje istog i/ili ECU, nakon restarts motora sve radi u najboljem redu...svaki savjet i ideja dobrodošli....
C4 Picasso 1.6 HDI 2008