Mnogi misle da akumulator napaja sve električne elemente u automobilu, kao što su brisači, farovi, audio sistem i slično. No, zapravo alternator proizvodi većinu električne energije u automobilu - akumulator se uglavnom koristi samo za pokretanje automobila i napajanje kada motor ne radi. No što je alternator i zašto je važna remenica alternatora, čemu ona služi i koji su simptomi kvara saznajte u nastavku teksta.

Što je remenica alternatora?

Alternator je generator čija je svrha distribuirati električnu energiju u automobilu i puniti akumulator tokom rada motora i vožnje. Remenica alternatora je uređaj koji omogućuje okretanje alternatora vozila pomoću remena, koji se pokreće iz pogonskog sustava motora.

Obično je izrađena od žigosanog čelika ili lijevanog aluminija. Remenica alternatora ima žljebove koji su u kombinaciji s V-tipom ventilatorskog remena ili je dizajnirana s više žljebova koji rade s pogonskim remenom u zmijolikom stilu, kao što je remen s jednim pogonom koji se nalazi na nekim automobilima. Remenica alternatora je osmišljena tako da se izbjegne pretjerana vrtnja alternatora kada se automobil kreće velikim brzinama, ali i tako da uvijek pruža dovoljnu brzinu okretaja za proizvodnju energije koja je potrebna za održavanje napunjenosti akumulatora dok je motor u praznom hodu.

U novije doba sve su popularnije remenice alternatora za prekoračenje zbog povećanog opterećenja alternatora. Za razliku od tradicionalnih čvrstih remenica, one dopuštaju alternatoru da se "slobodno okreće" ili "preskoči" svaki put kada motor uspori i, u isto vrijeme, prigušuju vibracije na alternatoru.

 

Kako radi remenica alternatora?

Remenica alternatora omogućuje remenu da okreće alternator, čime osigurava struju za punjenje akumulatora odnosno baterije. Remenica alternatora se pričvršćuje na glavno vratilo alternatora pomoću matice i podloške. Tipična remenica alternatora također služi kao ventilator za hlađenje alternatora, eliminirajući pregrijavanje unutarnje žice, ležajeva i četkica.

Remenica alternatora koristi sustav rada kao što je sustav rada na bickilu. Pedalirate da biste povećali brzinu, ali, kada prestanete pedalirati, bicikl se nastavlja kretati iako ste prestali gurati pedale. Biciklu je dopušteno da se "oslobodi" i nastavi niz cestu koristeći zamah dok odmarate noge. Možete čak i gurnuti pedale unatrag bez utjecaja na vaše kretanje naprijed. Međutim, pedale će se zaključati ako počnete pedalirati naprijed brže nego što bicikl putuje.

Remenica alternatora radi na isti način. Motor stalno mijenja brzinu dok mijenjate brzine putem mjenjača. Kada prebacite iz nižeg u viši stupanj, motor ispusti stotine okretaja u minuti za manje od sekunde. Međutim, alternator se vrti većom brzinom. Kada ne bi bilo remenice alternatora motor bi usporio alternator dok bi mijenjao brzine i smanjivao broj okretaja.

 

Simptomi kvara remenice alternatora

Glavni simptomi kvara remenice alternatora su bučan motor, problematičan akumulator i problemi s pokretanjem automobila. Ako primijetite previše buke u motoru koja traje 1 do 5 sekundi nakon gašenja, najvjerojatnije je kriva remenica alternatora. Prvi znak istrošene remenice alternatora je prekomjerno pomicanje zatezača koji je glavni uzrok ovog zvuka.

Taj zvuk se može dogoditi i kada remen koji okreće remenicu alternatora postane neusmjeren ili se trlja o bočnu stranu remenice. Također, ako prilikom paljenja automobila primjetite da automobil slabije pali, a sigurni ste da je akumulator ispravan, onda je sigurno problem u alternatoru ili remenici alternatora.

Uzroci kvara remenice alternatora

Ne postoji neki poseban uzrok kvara koji utječe na remenicu alternatora. Najčešći uzrok je istrošenost nakon velikog broja kilometara. Istrošenost ovisi o kvaliteti materijala od koje je izrađena remenica. Češće se događa da se pokvari alternator koji je potrebno zamjeniti, a tada se preporuča zamjena i remenice jer se ona svakako mora skinuti kako bi se zamjenio alternator.

Kako provjeriti remenicu alternatora?

Za provjeru remenice alternatora, zaustavite rotaciju alternatora, a zatim pokušajte okretati remenicu preko alternatora. Ako je remenica ispravna, slobodno će se okretati u jednom smjeru i neće se pomicati unatrag. Važno je pregledati ima li remenica oštećenja koja mogu uzrokovati probleme na remenu i dovesti do pucanja remena.

Zamjena remenice alternatora i cijena

Budući da se remenica alternatora troši nakon određene kilometraže, ključno je redovito provjeravati i mijenjati remenicu. Uklanjanje i zamjena remenice alternatora često uključuje korištenje posebnog alata. Remenice su često zategnute ili pritisnute na montažnu osovinu i zahtijevaju poseban alat za povlačenje kako bi se uklonili s osovine.

Nepravilnim zahvatom možete oštetiti alternator i remenicu. Ako primjetite simptome kvara ili želite preventivno provjeriti remenicu alternatora, posjetite svog mehaničara ili Auto Stanić servis u Varaždinu. Sve dijelove za automobile možete potražiti na web shopu Auto Stanić po vrlo povoljnim cijenama.

Ostavite svoj komentar