Stabilizatori su važan element podvozja svakog automobila. Njihova zadaća je da spriječavaju da se karoserija automobila “kotrlja” u zavojima i tako utječu na stabilnost automobila na cesti. Kada vozite, znate da se vaše tijelo vuče prema vanjskom dijelu zavoja. Ista stvar se događa sa svim dijelovima automobila. Dakle, dio automobila s vanjske strane zavoja se gura prema dolje, a dio automobila s unutarnje strane zavoja se diže prema gore. Zato je važno znati što je to stabilizator, kako radi, koji su simptomi kvara stabilizatora i kako ih zamjeniti.

Što je stabilizator?

Stabilizator je dio ovjesa automobila, a ovjes uključuje kotače, opruge, amortizere, sustav upravljanja, mostove, čahure i zglobove. Stabilizatori pomažu pri okretanju kotača za vožnju i sprječavaju naginjanje automobila. Stabilizator je zapravo samo torzijska opruga - komad metala koji reagira na uvijanje. Kada se vaše vozilo okrene, stabilizator radi sve kako bi izravnao automobil i bori se protiv osjećaja naginjanja koji ste možda iskusili kada ste prebrzo skretali u zavoj. Broj i raznolikost stabilizatora ovisi o vozilu, a stabilizator se pričvršćuje preko karoserije vozila s jednog kotača na drugi.

 

Kako radi stabilizator?

Glavni posao stabilizatora je spriječiti naginjanje vozila, obično uzrokovano skretanjem. Kada automobil skrene, sila se raspoređuje prema van (ako biste skrenuli udesno, sila i težina bi se prirodno pomaknuli ulijevo.) To obično uzrokuje podizanje vanjske gume. No, uz pomoć stabilizatora, gume se vraćaju na istu razinu, čime se cijelo vozilo izravnava. Kao torzijska opruga, stabilizator reagira na pokret uvijanja (najčešće u zavojima) i izravnava kotače vašeg vozila. Stabilizator kontrolira ovjes svakog kotača kako bi ujednačio ljuljanje karoserije vašeg vozila i održavao vaše vozilo u ravnini i pod kontrolom. Stabilizator gura gume s unutarnje strane skretanja i stišće ovjes unutarnjeg kotača, tako da ostane u kontaktu s cestom kako bi kontrolirao stabilnost automobila. Stabilizator će rasporediti težinu automobila na sve četiri gume kako bi automobil bio što ravniji tijekom skretanja. Dakle, najvažniji zadatak stabilizatora je osigurati da se vaše vozilo ne kotrlja previše pri ulasku u zavoje. Osim sigurnosti, stabilizatori pomažu u sprječavanju prevrtanja kotača i rade na održavanju opće boljeg prianjanja na cesti.

 

Utjecaj stablizatora na sigurnost

Grip ili prijanjanje automobila na cesti je jedan od najvažnijih parametara za sigurnost u prometu, stoga je prvenstveno važno imati dobre gume. Stabilizator također osigurava da prianjanje na sva četiri kotača bude raspoređeno ravnomjerno i u najvećoj mogućoj mjeri. Povećava opterećenje na pojedinim kotačima u zavoju, čime se prianjanje prenosi na sve kotače. U automobilu s oštećenim stabilizatorom tijekom vožnje u zavojima može doći do gubitka stabilnosti, a vozilo se može ponašati nepredvidivo.

 

Simptomi kvara stabilizatora

  1. Čudni zvukovi pri skretanju

Jedan od glavnih uzroka kvara stabilizatora je propadanje čahure. Kada se ovo dogodi, čuje se zveckanje. Ovaj zvuk se najviše osjeti kada prelazite preko neravnine. Međutim, postoje i drugi zvukovi koje možete čuti kada čahure propadnu. Pažljivo poslušajte škripu kada prelazite preko neravnina. Ako se ti zvukovi pojačavaju to je klasičan simptom kvara stabilizatora, pogotovo ako se čuju i na ravnim dijelovima ceste.

  1. Problemi pri skretanju

Kada stabilizatori olabave, gume više ne mogu čvrsto prianjati na cesti. Ovaj kvar otežava normalno skretanje. Ovaj simptom najviše se osjeti na volanu kada okrećete vozilo. Također, ako osjetite da automobil slabije prijanja na cesti, vjerojatno su stabilizatori u kvaru.

  1. Vidljiv kvar na stabilizatoru

Velika prednost stabilizatora je što se može lako pregledati i utvrditi ispravnost stabilizatora. Jedan od najjednostavnijih načina da se utvrdi kvar je vizualni pregled. Stabilizatori mogu izgledati potpuno istrošeno što upućuje da ih je potrebno zamjeniti. Također možete primijetiti da gumene čahure smještene na oba kraja stabilizatora gube okrugli oblik i postaju tvrde i poderane. Također, ako stabilizatori olabave i ako ih možete pomicati rukom, to znači da su istrošeni i da ih treba zamjeniti. Svi ovi simptomi upućuju na ozbiljan kvar i nikada nemojte voziti kada su stabilizatori ovako pokvareni ili jer će to utjecati na vašu sigurnost na cesti.

 

Zamjena stabilizatora

Popravak ovog kvara obično nije ni skup ni kompliciran. Važno je voditi brigu o brzoj zamjeni ovog elementa, jer oštećeni stabilizator u automobilu može negativno utjecati na vašu sigurnost. Ako primjetite simptome kvara stabilizatora ili želite preventivno pregledati podvozje, posjetite svog mehaničara ili Auto Stanić servis u Varaždinu. Sve dijelove za automobile možete potražiti na web shopu Auto Stanić po vrlo povoljnim cijenama.