Što su run flat gume?

Run flat gume su gume na kojima nakon probijanja ili puknuća možete nastaviti voziti kako bi mogli stići do vulkanizera ili pronaći sigurno, ravno mjesto za promjenu gume bez da oštetite felge. Ipak, ne možete voziti na njima beskonačno. Na svakoj gumi postoje specifikacije proizvođača koje opisuju koliko brzo i koliko daleko možete voziti na svojim run flat gumama. Većina run-flat guma omogućit će nastavak vožnje čak i nakon gubitka dijela ili cijelog tlaka zraka do 80 kilometara pri maksimalnoj brzini do 80 km/h. Vrijedi napomenuti da, iako se run-flat gume mogu naknadno ugraditi na automobile, one se ne preporučuju za automobile bez sustava za nadzor tlaka u gumama (TPMS), jer će vaš automobil dati malo ili nimalo naznaka da tlak u gumama opada.

 

Kako funkcioniraju run flat gume?

Postoje dvije osnovne vrste sustava run flat guma: samonosivi sustav i sustav potpornih prstenova. U većini samonosivih run flat sustava guma, guma ima ojačanu konstrukciju bočne stijenke koja će nastaviti podržavati vozilo u slučaju gubitka zraka. Ova konstrukcija omogućuje nastavak vožnje nakon gubitka tlaka zraka do brzine i udaljenosti koju je odredio proizvođač. S druge strane, sustavi potpornih prstenastih guma koriste prsten od tvrde gume ili neku drugu strukturu koja može izdržati težinu vozila u uvjetima gubitka zraka. Budući da nastavljaju raditi iako su "ispucale", sve run-flat gume, bez obzira na specifičan tip sustava, mogu se koristiti samo na vozilu opremljenom sustavom za nadzor tlaka u gumama (TPMS). TPMS vas upozorava čim jedna od vaših guma izgubi tlak. Bez toga možda ne biste znali da vozite na nedovoljno napuhanoj gumi.

 

Prednosti i mane run flat guma

Prednosti run flat guma:

1. Ne morate mijenjati gumu u opasnim ili neugodnim uvjetima. To je možda najveća prednost run flat guma i jedan je od razloga zašto su dizajnirane. Kod običnih guma morate na licu mjesta zamijeniti gumu ili odvući automobil na sigurno mjesto.

2. U slučaju probijanja ili puknuća, run flat gume su stabilnije od običnih guma. Budući da su napravljene da podupiru vaše vozilo čak i kada ne sadrže zrak, run flat gume pomoći će vam da održite bolju kontrolu u situaciji potpunog gubitka zraka od normalnih guma.

3. Manja težina vozila - uz eliminaciju rezervnih alata poput pumpe i opreme za popravak guma, težina vozila bi teoretski trebala pasti. Ali ne onoliko koliko očekujete, budući da su run-flat gume teže od običnih guma zbog dodatnog pojačanja bočne stijenke.

 

Nedostaci run flat guma:

1.Bez rezerve - vozila opremljena run-flat gumama nemaju rezervnu gumu, što znači da nemaju ni dizalicu ni alat. Zapravo, eliminiranje viška i preraspodjela tog prostora u neku drugu svrhu (styling, treći red sjedala, unutarnja soba, itd.) je veliki razlog zašto proizvođači automobila nude run-flat gume.

2. Teža vožnja - krute bočne stijenke rezultiraju težom vožnjom i upravljanjem. Ako je vozilo isporučeno s run-flat gumama iz tvornice, proizvođač automobila obično podešava ovjes kako bi nadoknadio oštriju vožnju.

3. Povećana potrošnja gume - studije su pokazale da su ljudi mijenjali svoje run-flat gume u prosjeku 8.000 kilometara prije nego vlasnici koji koriste obične gume. Profesionalna mišljenja se razlikuju o tome zašto je to tako, ali jedna teorija je da proizvođači guma stavljaju meku smjesu gaznoga sloja na run-flat gumu kako bi se suprotstavili tvrdoj vožnji. Nuspojava mekše smjese može dovesti do toga da se gume brže troše.

4. Ispuhivanje je ipak moguće - ako vozač ne obrati pažnju ili ne primijeti upozorenje i vozi izvan raspona ili iznad ograničenja brzine, guma se može početi raspadati, s istim destabilizirajućim učincima. 

5. Cijena run flat guma - cijena run-flat guma u početku može biti skuplja. Zbog njihove jedinstvene konstrukcije u usporedbi s običnim gumama, identičan model run flat gume općenito će biti 20-30% skuplji.

6. Slaba dostupnost run flat guma -  budući da run flat nije guma koja se masovno prodaje, nekad je mala vjerojatnost da će vaša guma biti na zalihama pa ćete možda trebati naručiti novu gumu, stoga reagirajte brzo kada dođe do bušenja ili puknuća. 

 

Zaključak

Dakle, da zaključimo, iako nedostaci brojčano zasjenjuju prednosti, aspekt zdravlja i sigurnosti koji se odnosi na prednostima pomaže pokazati zašto se sve više proizvođača odlučuje ponuditi run flat gume.

Ako primjetite simptome puknuća run flat gume, posjetite svog vulkanizera ili Auto Stanić servis u Varaždinu. Sve dijelove i gume za automobile možete potražiti na web shopu Auto Stanić po vrlo povoljnim cijenama.

 

Ostavite svoj komentar