Svaki stroj sadrži puno pokretnih dijelova, a kako se kod njih ne bi stvaralo štetno trenje, nužno je sredstvo za podmazivanje.
U vašem automobilu tome služi motorno ulje, koje osigurava glatko kretanje dijelova motora i sprječava njihovu koroziju. S obzirom na široku raspodjelu različitih vrsta motora, postoji i puno vrsta motornih ulja.

Motorno ulje je sintetička baza koja se sastoji od čistog filtriranog ulja ili proizvoda za sintezu ugljikohidrata i aditiva.

Motorno ulje ima niz važnih uloga:

Smanjuje mehaničko trošenje i trenje između dijelova
Štiti motor od korozije
Sprječava pregrijavanje motora
Smanjuje vibracije uzrokovane radom motora

DOLIJEVANJE ULJA

Vrlo je bitno da ulje u motoru bude čisto, bez prljavštine i drugih čestica, zbog kojih može doći do lošeg protoka ulja što dalje rezultira nepodmazanim dijelovima motora. Kako bi ulje u motoru dugo ostalo što čišće, svaki motor sadrži i filter ulja. On služi tome da sve prljavštine i čestice koje onečišćuju ulje sakupi prilikom kruženja kroz sustav podmazivanja motora.
Dobro podmazan motor dulje će proživjeti i upravo je zbog toga zamjena ulja, a s time i filtera ulja, periodički rutinski posao.

FILTER ULJA

Vrste ulja
Kao što smo rekli, postoji više vrsta ulja. Na svakom ulju nalaze se određeni znakovi, prema kojima ih možemo podijeliti prema vrsti baze (mineralna, polusintetička i sintetička) i gradaciji (gustoći). Kako biste znali koje ulje je Vama potrebno te koliko, provjerite vaše upute o automobilu.

Zamjena ulja i filtera ulja
Ulje, zajedno s filterom ulja, u prosjeku je potrebno mijenjati oko svakih 20 tisuća prijeđenih kilometara, ali ta informacija može ovisiti o Vašem automobilu, pa je zbog toga najpametnije, provjeriti Vaše upute o automobilu. Dozvoljeno je, iako nepotrebno, ulje mijenjati češće od propisanog, ali nipošto nemojte čekati duže od propisanog.

Kako biste uspješno mogli obaviti zamjenu ulja i uljnog filtera potreban Vam je određeni alat i pribor, kao i novo ulje i filter ulja. Sve to možete pronaći na našim digitalnim policama, na www.autostanic.hr, a ovo je što Vam mi preporučujemo:
Dizalica - https://www.autostanic.hr/skarasta-dizalica-1500kg-tuv-gs-do-cf12473
Podupirači - https://www.autostanic.hr/sklopivi-podupiraci-par-tuv-gs-nosivost-4-t-gv-as2000f
Ključ za filter ulja - https://www.autostanic.hr/samo-zaustavljivi-kljuc-za-uljne-filtre-tn-e200229t
Set nastavaka za uljne čepove - https://www.autostanic.hr/set-nastavaka-za-uljne-cepove-6-ks-obostrano-gv-ak659
Posuda za sakupljanje ulja - https://www.autostanic.hr/sabirni-kanistar-7-l-gv-03607
Momentni ključ - https://www.autostanic.hr/momentni-kljuc-1-2-28-210-mm-kalibriran-nr-t39913

Osigurati automobil

PODUPIRAČ KOTAČA

Prije svega, bilo bi dobro da je motor, odnosno ulje u automobilu toplo, kako bi lakše teklo. Upalite automobil na 5 minuta. Dok se motor ponovno malo hladi, potrebno je osigurati automobil od kretanja. Stavite mjenjač u prvi stupanj prijenosa i podignite ručnu kočnicu te postavite potporu iza ili ispred stražnjih kotača. Na taj način blokirali ste kretanje automobila prilikom postupka zamjene ulja.

Sigurno podignuti automobil
Da biste ulje mogli ispustiti iz automobila, potrebno je prednji dio automobila podići na podupirače. Potrebno je dizalicu postaviti ispod praga automobila i dignuti prednji kraj automobila na dovoljnu visinu za namještanje podupirača. Kako bi bili sigurni da automobil ne padne s podupirača, potrebno ih je postaviti na za to predviđena i uglavnom obilježena mjesta. Kako biste najbolje mogli znati gdje postaviti podupirače, poslužite se uputama automobila.

PODIGNUTI AUTOMOBIL

Ispuštanje ulja
Sada kada je motor i ulje automobila na pogodnoj temperaturi za rukovanje, vrijeme je za glavnu proceduru. Prije nego se uvučete pod automobil, odšarafite čep na otvoru za ulijevanje ulja. Ovo je važan korak, da zrak može ući u motor, stvarajući pritisak na ulje dopuštajući mu da lakše iscuri.

ČEP NA OTVORU ZA DOLIJEVANJE ULJA

Mnogi ljudi kažu da biste prvo trebali isprazniti ulje, a zatim ukloniti filter ulja, a mnogi će reći suprotno, jer ako prvo uklonite filtar ulja, ulje će imati veći pritisak da se isprazni, kao i prilikom otvaranja čepa na otvoru za ulijevanje ulja. Ono što Vam mi preporučujemo je da prvo otpustite filter ulja odgovarajućim alatom, bez da ga uklonite.
Položite posudu za sakupljanje ulja ispod kartera i, pomoću nastavka za uljne čepove otpustite uljni čep na karteru, a do kraja ga odšarafite rukom. Obratite pažnju na to da će ulje početi teći iz kartera, pa možete nositi gumene rukavice. Čep je potrebno postaviti na sigurno mjesto, kako ga ne biste izgubili. Ulju će trebati neko vrijeme da potpuno iscuri, pa je pametno pričekati još nekoliko minuta nakon što vidite da ono više ne curi. Prije nego što vratite uljni čep, bitno je zamijeniti brtvu na čepu. Čep možete zašarafiti prstima, a dok je malo ušarafljen, obrišite ostatak ulja na karteru krpom. Čep je potrebno stegnuti prema uputama automobila, pa preporučujemo da koristite momentni ključ.

ISPUŠTANJE ULJA

Uklanjanje filtera ulja
Filter ulja već ste otpustili, sada ga je potrebno odšarafiti rukom. On se može nalaziti s gornje ili odnosno bočne strane motora, a može se nalaziti s donje strane motora, blizu kartera.

FILTER ULJA S BOČNE STRANE MOTORA

Ako je filter s gornje, odnosno s bočne strane motora, iz njega će vjerojatno iscuriti mala količina ulja, pa posudu za sakupljanje ulja na podu postavite ispod mjesta gdje se nalazi filter ulja, a imajte i spremnu krpu. Ako je filter s donje strane motora, on djeluje kao mala posuda za ulje, što znači da će biti pun ulja. Direktno ispod njega postavite posudu za sakupljanje ulja i stavite gumene rukavice, bit će neuredno. Polako odšarafite filter ulja rukom i imajte na umu da će ulje odmah početi curiti. Pokušajte ga čvrsto držati da ne padne u posudu s uljem, ono je još toplo ili čak vruće i ne biste htjeli da Vas pošprica. Upravo iz tog razloga preporučili smo Vam posudu za ulje gdje ulje nije na otvorenom, pa Vam filter ne može pasti u njega. Uklonjeni filter ulja odložite na posudu za ulje, kako biste ih kasnije mogli adekvatno zbrinuti, a preostalo ulje na motoru krpom temeljito obrišite.

UKLANJANJE FILTERA ULJA

Sada je potrebno ugraditi novi filter ulja. Ako se on ugrađuje s donje strane, bilo bi pametno napuniti ga uljem, a gumenu brtvu na filteru potrebno je namazati uljem. Brtvu je potrebno namazati i ako se filter nalazi s bočne ili gornje strane motora. Zašarafite filter ulja rukom i stegnite ključem za filter ulja prema uputama o automobilu.

Ulijevanje novog ulja
Sada, kako je ulje ispušteno iz motora a filter ulja je zamijenjen, potrebno je motor napuniti novim, odgovarajućim uljem. Informaciju o tome koje ulje i koja količina ulja je potrebna u Vašem motoru naći ćete u uputama o automobilu. Koristite lijevak kako ne biste polili motor i bez veze trošili ulje. Vrlo je bitno ne pretjerati s količinom ulja kako ono ne bi stajalo u motoru.
Nakon ulijevanja novog ulja automobil možete spustiti s podupirača.

MJERNA ŠIPKA ULJE NA MJERNOJ ŠIPKI

Upalite automobil na par minuta kako bi pumpa za ulje povukla ulje u motor, ugasite automobil i, par minuta kasnije, provjerite količinu ulja pomoću mjerne šipke. Usporedite Vašu količinu ulja s uputama o automobilu i dolijte ga prema potrebi.

Prilikom sljedećeg paljenja automobila, pričekajte prije kretanja i provjerite curi li negdje ulje.

Zbrinjavanje starog ulja i filtera ulja
Staro ulje i filter ulja vrlo je važno adekvatno zbrinuti. Ako ste ulje i filter ulja kupili kod nas ili sa naših digitalnih polica na www.autostanic.hr, staro ulje i filter ulja možete donijeti kod nas na zbrinjavanje.

Kao zadnji i vrlo bitan korak, potrebno je zabilježiti zamjenu ulja i filtera ulja, kako biste Vi ili Vaš automehaničar mogli znati kada je potrebno ponoviti zamjenu ulja i filtera ulja.

Ulje i filter ulja na Vašem automobilu uspješno su zamijenjeni, pa uživajte u glatkom radu Vašeg automobila. Ako imate nekakvih poteškoća sa zamjenom ulja, naši stručni djelatnici stoje Vam uvijek na raspolaganju.

Vaš Auto Stanić tim

Ostavite svoj komentar