SPONE STABILIZATORA - KAKO IH ZAMJENITI?

SPONA STABILIZATORA

 

 

Spone stabilizatora povezuju amortizer s torzionom šipkom te zajedno s njom sprječavaju pretjerano naginjanje automobila u oštrim zavojima prebacujući silu s jedne strane vozila na drugu.

 

Ako čujete tuckanje i udaranje prilikom vožnje na neravnim kolnicima, velika je mogućnost da su zglobovi spona stabilizatora istrošeni. Spone stabilizatora jedan su od najlakših dijelova za zamijeniti, stoga to možete učiniti sami.

 

Prije svega, potrebno je imati pripadajući alat kojeg možete pronaći kod nas. Alat koji Vam mi preporučujemo:

Ključ za kotače - https://www.autostanic.hr/kljuc-za-kotace-17-19mm-do-cf12418

Dizalica - https://www.autostanic.hr/skarasta-dizalica-1500kg-tuv-gs-do-cf12473

Podupirači - https://www.autostanic.hr/sklopivi-podupiraci-par-tuv-gs-nosivost-4-t-gv-as2000f

Ručni alat - https://www.autostanic.hr/kombinirani-set-radionickog-alata-u-alu-kovcegu-gv-st57set

Sprej za otpuštanje vijaka - https://www.autostanic.hr/starline-sprej-za-otpustanje-vijaka-s-mos2-300ml-acst001

Momentni ključ - https://www.autostanic.hr/momentni-kljuc-1-2-28-210-mm-kalibriran-nr-t39913

 

Spone stabilizatora i alat koji je potreban da bi je zamjenili možete pronaći kod nas na digitalnim policama na www.autostanic.hr po pristupačnim cijenama i po odličnoj kvaliteti.

 

Osigurati automobil

 

osigurati automobil od kretanja

 

Prije svega, potrebno je osigurati automobil od kretanja prilikom popravka. Stavite mjenjač u prvi stupanj prijenosa i podignite ručnu kočnicu te postavite potporu iza ili ispred kotača koji ostaju na zemlji. Na taj način blokirali ste kretanje automobila prilikom popravka.

 

Popustiti vijke kotača

 

 

popuštanje vijaka na kotaču

 

Kako biste došli do spona stabilizatora, potrebno je skinuti kotače. Kako bi se vijci popustili ručnim ključem, potrebno je da kotači budu na zemlji, a odviti ih dok su kotači u zraku (s obzirom kako cijela težina automobila stoji na njima).

 

Podignuti i osigurati automobil te skinuti kotač

 

Postavite dizalicu ispod praga automobila i dignite automobil na visinu dovoljnu da možete namjestiti podupirače. Kako biste bili sigurni da automobil ne padne s podupirača, potrebno ih je postaviti na za to predviđena i uglavnom obilježena mjesta (poslužite se uputama automobila).

 

podizanje i osiguranje automobila

 

 

Kada ste automobil osigurali, odvijte vijke i skinite kotače koji su u zraku. Vijke svakog kotača odložite zajedno, kako ih ne biste izgubili. Za dodatnu sigurnost, možete postaviti kotače ispod praga automobila kao dodatnu sigurnost od pada automobila s podupirača.

 

Uklanjanje stare spone stabilizatora

 

Kako su kotači skinuti, spona stabilizatora je jasno vidljiva. Ako je sponu moguće pomicati s lakoćom, jedan ili oba zgloba su istrošena.

 

 uklanjanje stare spone stabilizatora

 

Potrebno je otpustiti matice spone stabilizatora, a kako bi to bilo lakše, našpricajte ih sprejem za otpuštanje vijaka i pričekajte nekoliko minuta. Različiti automobili imaju različite načine pričvršćivanja spona stabilizatora, neke koriste samo šesterokutne matice, a za neke je potrebno koristiti torx ili imbus ključ. Pomoću pripadajućih alata otpustite matice i uklonite sponu stabilizatora.

 

Ugrađivanje nove spone stabilizatora

 

montaža nove spone stabilizatora

 

 

Prilikom ugrađivanja nove spone stabilizatora, morat ćete podići ovjes, kako bi ona ispravno sjela na mjesto. Kada ste sigurni da je spona stabilizatora ispravno namještena, zavijte matice na predviđeno mjesto i čvrsto ih zategnite ključem. Ako imate momentni ključ, preporučujemo da ih zategnete prema uputama automobila.

 

montaža nove spone stabilizatora sa ključem

 

Nakon instalacije nove spone stabilizatora, vratite kotače i zavijte vijke dok je vozilo još u zraku. Kako biste spustili automobil, potrebno ga je malo podignuti dizalicom, kako bi se podupirači mogli maknuti. Vijke na kotaču potrebno je stegnuti kada je vozilo spušteno. Kao i kod spone stabilizatora, ako imate momentni ključ, preporučujemo da ih zategnete prema uputama automobila.

 

 

nova spona je namontirana

 

 

Zamjena spone stabilizatora uspješno je obavljena!

Vaš Auto Stanić tim!

Ostavite svoj komentar